Met de jaren komt de wijsheid, maar ook de kwaaltjes. Lichamelijke klachten of ouderdom kunnen beperkend werken, terwijl we allemaal het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wanneer een familielid — of jezelf — toch de wens heeft om thuis te blijven wonen, kunnen een aantal relatief eenvoudige aanpassingen in de woning dat gemakkelijker en veiliger maken. Met de volgende zes tips maak je het makkelijk om een fijne leefomgeving voor ouderen te creëren en het leefcomfort te verhogen.
Veilige vloeren
Voor mensen met verminderde mobiliteit of lichamelijke klachten kan een rollator uitkomst bieden om toch zelfstandig van A naar B te gaan. In huis is het van belang dat de vloeren glad genoeg zijn om nergens aan te blijven haken. Een tapijt dat omklapt kan een gevaar vormen. Ook is het belangrijk dat drempels zoveel mogelijk worden weggewerkt, zowel bij deuren als in de badkamer, bijvoorbeeld in de douche.
Te glad is overigens ook niet goed, vooral in en om de douche of badkuip, en ook de keuken. Zorg op plaatsen waar water voor gladheid kan zorgen dat er een antislipmat ligt voor extra houvast.
Stoelen
Een te diepe of hoge stoel kan ervoor zorgen dat men moeite heeft met opstaan. Zowel voor de knieën en rug kan dit voor problemen zorgen. Ook is er sprake van extra valgevaar. Met een sta-op-stoel wordt dit gevaar weggenomen. Deze stoelen kantelen ietwat naar voren en geven letterlijk een steuntje in de rug bij het opstaan.
Lage kasten en keukenbladen
Het is voorbij met groeien, vanaf een bepaalde leeftijd krimpen we alleen nog maar. Dat maakt het lastig om overal bij te komen. Loop geen onnodig risico door op stoelen of krukjes te klimmen. Zorg ervoor dat kasten en werkbladen op een fijne, lage hoogte zitten, zodat men overal bij kan.
Verhoogd toilet
Waar sommige dingen lager moeten, is het verhogen van andere zaken juist ook wenselijk. Bijvoorbeeld het toilet: een standaard toilet is vaak redelijk laag en kan zorgen voor moeite met opstaan. Een ergonomisch hoger toilet voorkomt problemen bij mensen met zwakkere gewrichten en moeite met rechtkomen.
Scootmobiel
Dat thuis alles in orde is, is stap 1 bij veilig zelfstandig wonen. Maar om echt comfortabel zelfstandig te kunnen blijven wonen, is het ook van belang dat men veilig de deur uit kan. Een scootmobiel kan bij verminderde mobiliteit of conditie uitkomst bieden. Zo kan men zelfstandig boodschappen blijven doen, een frisse neus halen en bij familie en vrienden op bezoek, zonder al te veel afhankelijk te zijn van anderen.
Hulp op afstand
Ook al zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, het is altijd fijn om te weten dat hulp nooit al te ver weg is. Dat geldt voor beide kanten: ook voor de familieleden is het geruststellend dat ze snel op de hoogte zijn van eventuele problemen. Er zijn verschillende slimme oplossingen, van draagbare hulpknoppen tot apparatuur die geïnstalleerd wordt in huis en bijvoorbeeld signaleert wanneer men valt. Afhankelijk van de situatie, kan er altijd een oplossing op maat worden gevonden.
Welke voorbereidingen je moet treffen, hangen sterk af van de situatie en de woning. Schakel desgewenst een externe partij in die je kan voorzien van advies, zodat er zolang mogelijk veilig en verantwoord zelfstandig gewoond kan worden.