Dark Mode On / Off

Heerlijk wandelen door onze parken

wandelen door het park

In een Nationaal Park leer je de Nederlandse natuur kennen

Nederland telt 21 Nationale Parken, een park met een karakteristiek landschap en bijzondere planten en dieren. Het eerste park was er in 1930: De Hoge Veluwe.

De Hoge Veluwe ontstond in die jaren dertig uit een particulier initiatief. Pas jaren later, in de jaren tachtig, volgden andere parken op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In 2018 werd het laatste Nationale Park toegevoegd. Toen werd Nieuw Land het 21ste Nationaal Park in ons land. Het bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, het Markermeer en de Marker Wadden.

Leer de Nederlandse natuur kennen

Deze parken geven mensen de gelegenheid de Nederlandse natuur goed te leren kennen. Het is niet alleen heerlijk om door deze parken te wandelen. Neem ook eens een verrekijker mee in een makkelijk te dragen heuptas. Er zijn vaak bijzondere dieren te zien zoals reeën en hazen.

Ook educatie speelt een rol als het gaat om onze Nationale Parken. Daarom wordt er uitgebreid voorlichting over gegeven en wordt er ook onderzoek gedaan naar het functioneren ervan.

Voor de bezoekers geldt voornamelijk dat het heerlijk is er om te zijn. De laptop rugzak lekker thuislaten en veel mensen gaan graag in hun vrije tijd, met een weekendtas vol versnaperingen richting het park.

Dag van het Nationaal Park

Vorig jaar deed een recordaantal parken mee aan de Dag van het Nationaal Park. Mensen konden nachtvlinders spotten in de Oosterschelde, er was een streekmarkt in de Drentsche Aa en wat te denken van een cruise door Weeribben-Wieden.

Wie echt een enorme toer langs verschillende Nationale Parken wil maken kan de route ‘Neem de Tijd’ erop nakijken. Dit is een digitale mammoet wandelroute van in totaal 470 kilometer over 36 trajecten. De afstanden variëren van 10 tot 25 kilometer. Deze wandelapp is te downloaden en geeft naast de route ook informatie over het landschap, natuur- en cultuur-historische bezienswaardigheden en mogelijkheden voor openbaar vervoer langs de route. (www.wandelapp-neemdetijd.nl). Het betreft vooral noordelijke Nationale Parken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.