Dark Mode On / Off

Vennbahn | Fietsroute van het Jaar 2014

mooiste of snelste fietsroute op Google Maps.

De Vennbahn is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2014. De bijbehorende trofee is uitgereikt aan Isabelle Weykmans, minister van Cultuur, Media en Toerisme van de Duitstalige Gemeenschap in België, door René Takens, voorzitter afdeling Fietsen van RAI Vereniging.

De uitreiking van de trofee was onderdeel van de Fiets Award Show, die aan de vooravond van de Fiets en Wandelbeurs (1 en 2 maart) en FietsVAK (3 en 4 maart) plaatsvond. Behalve het Vennbahn-fietspad waren de Pirinexus in Catalonië, de Tour de Manche in Bretagne, Normandië en Engeland en de Valsugana in Trentino (Italië) genomineerd.

Grensoverschrijdend

De Vennbahn is een grensoverschrijdend fietspad van 125 km over een voormalige spoorbaan van het Duitse Aken door de Eifel en de Ardennen naar het Luxemburgse Troisvierges. De jury van de uitverkiezing prees het doorzettingsvermogen waarmee de kleine Duitstalige gemeenschap in België kans heeft gezien een dergelijk ingewikkeld project, dat 14,7 miljoen euro heeft gekost, te realiseren.

‘Oase van rust en natuur’

“Het lijkt heel simpel: er lag een spoorbaan en je legt er een fietspad op. Helaas zijn door de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorviaducten verdwenen. Ook doken tijdens de aanleg onverwachte problemen op en moesten om de fauna te sparen ingewikkelde alternatieven worden ontwikkeld. Het resultaat mag er zijn: ruim 125 km aan voornamelijk vrijliggend fietspad door een oase van rust en natuur met slechts een beperkt aantal kruisingen met het overige verkeer”, aldus het juryrapport.

Spoorlijn met een verleden

Op diverse locaties langs de route is het verleden van de destijds belangrijke spoorverbinding nog zichtbaar. Panelen met tekst en historische foto’s accentueren op veel plaatsen dit thema. Volgens de jury kan de fietsroute, die geschikt is voor jong en oud, een belangrijke schakel worden tussen een aantal langeafstandsroutes naar het zuiden. Er zijn meerdere mogelijkheden over te stappen op andere fietsroutes; zo zorgt de aansluitende Ardennen-Eifel fietsroute voor een verbinding met het net van fietsroutes in de Eifel.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het fietsen in binnen- en buitenland wil stimuleren. De jury roept op om kandidaten voor de Fietsroute van het Jaar 2015 voor te dragen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen