Wie wil er nu ergens geld laten liggen. Niemand toch? En toch gebeurt het regelmatig dat mensen hun vergeten pensioenrechten niet opeisen. In dit artikel gaan we je alles vertellen over vergeten pensioenrechten vinden en opvragen.
Hoe vergeten pensioenrechten ontstaan
De kans is groot dat je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt. Daardoor heb je bij verschillende pensioenfondsen en verzekeraars pensioen opgebouwd. Vooral als je in het begin van je loopbaan ergens kort hebt gewerkt, ben je je er soms nauwelijks van bewust dat je in die tijd ook een klein pensioen hebt opgebouwd.
Een vergeten pensioenrecht kan ook ontstaan omdat een pensioenfonds waar je enige tijd pensioen hebt opgebouwd, is samengegaan met een ander pensioen fonds. Als je jaren later met pensioen gaat, moet je dan maar net weten in welk pensioenfonds jouw pensioen terecht is gekomen.
Pensioenen die niet uitgekeerd worden omdat mensen niet meer weten dat ze er recht op hebben of waar ze die uitkering aan moeten vragen, worden vergeten pensioenen genoemd. Vaak zijn dit kleinere pensioentjes, maar het is toch prettig om dit extraatje uitgekeerd te krijgen. Je hebt er tenslotte ook voor gewerkt. Veel mensen besteden weinig tijd aan hun toekomstige pensioen. Besteed tijd aan je toekomstige pensioen, het is jammer als er ergens geld blijft liggen. Daarom vertellen we je nu alles over vergeten pensioenrechten vinden en opvragen.
Vergeten pensioenrechten vinden en opvragen
Pensioenfondsen en verzekeraars hoeven niet actief op zoek te gaan naar gepensioneerden. Zodra je recht krijgt op pensioen, is het je eigen verantwoordelijkheid om dit pensioen ook daadwerkelijk aan te vragen. Tegenwoordig is het wel gebruikelijk dat pensioenfondsen je vlak voor je pensionering laten weten waar je recht op hebt. Om oudere pensioenen te laten uitkeren, moet je echter nog steeds zelf het initiatief nemen.
Om het gemakkelijker te maken om al je pensioenen terug te vinden, heeft de Stichting Pensioenregister de website www.mijnpensioenoverzicht.nl opgezet. Deze stichting is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en alle Nederlandse pensioenuitvoerders.
Reikwijdte van het overzicht
De SVB verzorgt AOW-uitkeringen en pensioenuitvoerders verzorgen de pensioenen via de werkgever. Op de website van Stichting Pensioenregister is dan ook een compleet overzicht te vinden van de uitkeringen die je krijgt. Je vindt er zowel de hoogte van je AOW-uitkering als je opgebouwde pensioenen bij verschillende pensioenuitvoerders. Als je zelf voor extra pensioen gespaard hebt, bijvoorbeeld via een lijfrenteverzekering, dan staat dit uiteraard niet in het overzicht.
Wil je een duidelijk overzicht van je aanstaande pensioen en direct de mogelijkheid bekijken van een extra klein pensioenpotje door vergeten pensioenrechten, ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Houd er wel rekening mee dat niet iedere werkgever een pensioen voor je heeft opgebouwd, zelfs als er wel een pensioenregeling was. Dat kan bijvoorbeeld als je niet aan de voorwaarden van de regeling voldeed. Ook als je tijdens het wisselen van werkgever pensioenrechten hebt overgeheveld naar een andere pensioenuitvoerder krijg je later geen pensioen meer van je oude pensioenregeling.