Dark Mode On / Off

Vermijd de eikenprocessierups

vermijd contact met eikenprocessierups

Vermijd mogelijk contact met de eikenprocessierups

Jaarlijks in de periode van april tot en met juli krijgen we in Nederland met een zeer hardnekkig insect van maken: de eikenprocessierups. Deze rups heeft de naam processierups niet voor niets gekregen. Het belangrijkste kenmerk van de rups is dat ze achter elkaar aan in een processie de boom inkruipen. Daarnaast veroorzaken de haren, ook wel brandharen genoemd, erg veel overlast. Zowel mensen als (huis)dieren kunnen daardoor last krijgen van ernstige allergische klachten.

Wat is de eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen zijn larven van één van de nachtvlinders die hier in Nederland leven. Deze nachtvlinder legt aan het einde van de zomer eitjes in eikenbomen. De eitjes komen het jaar daarop rond april en mei uit. De larven die uit de eitjes komen, voeden zich met eikenbladeren. Dit doen ze ‘s nachts. Ze vertrekken als kolonie in een processie naar de toppen van de boom om bij de bladeren te komen. De bomen waarin de eikenprocessierups zit is te herkennen aan de vele spinsel die vaak om de stam van de boom zijn gesponnen. De rups vervelt enkele malen. Na de derde vervelling krijgt de rups de zogenaamde brandharen. Deze brandharen zorgen voor het vele overlast. Vanaf juli ontstaat uit de rups de nachtvlinder en de cyclus begint weer opnieuw.

Leefgebied van de eikenprocessierups

In het verleden kwam de eikenprocessierups in Nederland niet voor. De oorsprong van de rups ligt in de zuidelijke Europese landen en Noord-Afrika. In de loop der jaren is het verspreidingsgebied langzaam verplaatst naar het noorden. Vanaf de jaren 80 zagen we de eikenprocessierups eerst in de zuidelijke provincies en sinds enkele jaren komen ze ook in de rest van Nederland voor.

Overlast

De overlast die de eikenprocessierups voortbrengt komt van de brandharen die de boven- en zijkanten van hun lichaam bedekken. Het is niet zo dat de haren enkel bij aanraking overlast geven. De haren van de rupsen en uit hun nesten worden gemakkelijk met de wind meegevoerd. Iedereen die in de buurt van een door de eikenprocessierups aangetaste eikenboom komt kan daardoor last krijgen van vervelende en soms hardnekkige allergische klachten.

Klachten en behandeling

De klachten die de brandharen van de eikenprocessierups voortbrengen bestaan uit jeuk, huisuitslag, rode en tranende ogen en soms problemen met de luchtwegen. Bij ernstige allergische vormen kunnen mensen last krijgen van braken, duizeligheid en hoge koorts.

Normaliter verdwijnen de klachten na twee weken wel weer, maar soms is medicatie noodzakelijk. Bij jeuk en huiduitslag helpt een zachte crème om de klachten te verminderen. Bij direct contact met de brandharen is het van belang om je lichaam zo snel mogelijk grondig af te spoelen.

Tegen de erg vervelende jeuk kun je bij de drogist (indien nog voorradig) enkele middeltjes kopen die verlichting kunnen brengen. Alvorens deze te gebruiken kun je de huid eerst “strippen”met plakband om de haartjes van de rups te verwijderen. Dan de huid goed wassen met lauw water en daarna een zachte, verkoelende crème met menthol aanbrengen. Ook aloë vera of calendula kunnen verlichting geven. Was ook de kleding op zestig graden om de mogelijke brandharen die hierin zitten, kwijt te raken.

Voorkomen

Omdat brandharen door de wind verspreid worden is het vooral wanneer je in de buurt van aangetaste eikenbomen woont, niet gemakkelijk om de eikenprocessierups te ontlopen. Kom je regelmatig langs aangetaste bomen, kies dan zoveel mogelijk een andere route en probeer je omgeving te beschermen tegen brandharen. Bij winderig weer bijvoorbeeld de ramen en deuren sluiten en laat geen kinderspeelgoed buiten staan.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.