Dark Mode On / Off

Vliedbergenroute op Walcheren

Fiets van het Jaar

De Vliedbergenroute is een nieuwe fietsroute langs de hoogtepunten in het mooie landschap van Walcheren. Vliedbergen kom je overal op Walcheren nog tegen. Het zijn cultuurhistorische monumenten welke de herinnering aan het Zeeuwse verleden in leven houden. Langs deze hoogtepunten in het landschap kan je nu ook een prachtige fietstocht maken. De route is een aanvulling op het bestaande aanbod van themaroutes via het fietsknooppuntensysteem.

Vliedbergen

Zeeland heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden en het mooie landschap is dan ook perfect voor een verrassende fietstocht. Op basis van de knooppunten van het bestaande fietsroutenetwerk is de Vliedbergenroute samengesteld. De route gaat langs de Walcherse vliedbergen en Terra Maris, waar een mottekasteel is nagebouwd. Vliedbergen dateren al uit de 11e eeuw en zijn ontstaan doordat de herders heuveltjes gingen opwerpen om zichzelf en hun schapen te beschermen tegen het hoge water. Tegenwoordig is het in gebruik als weidegrond voor het vee.

Mottekasteel

In de 12e en 13e eeuw werden de heuveltjes opgehoogd en kwamen er houten verdedigingstorens op te staan. Deze werden mottekastelen genoemd (“Motte” is Frans voor aarden heuvel). In deze kastelen konden adellijke bewoners zich verdedigen of verschuilen tegen gevaar. Bij Terras Maris is in de landschapstuin zo’n mottekasteel nagebouwd. Terras Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Ook in het museum is er volop informatie te vinden over de vliedbergen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Deze route is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking van Routebureau Zeeland met Stichting Het Zeeuwse Landschap en Terra Maris. Stichting Het Zeeuwse Landschap zet zich in voor beheer en behoud van natuur, landschap en cultuurhistorie in Zeeland.

Meer informatie

Het themarouteboekje is een fietsroute van 14,5 of 37,6 kmen is voor € 1,50 verkrijgbaar bij alle VVV’s in Zeeland of via de webshop www.zeelandshop.com

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.