Dark Mode On / Off

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak | Bij veel dames begint het te kriebelen in het voorjaar.

Als door de eerste voorjaarszonnestralen het stof in de woonkamer oplicht, grijpen nog veel Nederlanders (vooral vrouwen) naar emmer, dweil en bezem.

Een goed begin van het nieuwe seizoen.

Vroeger was de voorjaarsschoonmaak bittere noodzaak. Roet en stof kregen herfst en winter lang alle ruimte om zich te verzamelen in hoeken en kieren. De kolenkachel was een aanslag voor gordijnen en beddengoed en door condens vonden schimmels een voedingsbodem en tierden welig. In het voorjaar vlogen ramen en deuren open.

De hele inboedel ging de straat op en kreeg een grondige beurt. Elk hoekje en gaatje werd gesopt.

Tegenwoordig zorgen betere ventilatie en schoonmaakmogelijkheden ervoor dat het huis minder vies wordt. Ook de centrale verwarming levert minder vuil dan de oude kolenkachel.

Toch is de traditionele grote schoonmaak niet helemaal uitgestorven dankzij het psychologische aspect, een frisse start na de donkere maanden is symbolisch.

En dames…. uit een onderzoek van TNO NIPO blijkt dat mannen het minst doen in het huishouden. Dus zet hem flink aan het werk.

Slaapkamer

Eén keer per jaar maak je de slaapkamer grondig schoon. Stoffen en zuigen doe je natuurlijk elke week maar bij de voorjaarsschoonmaak pak je het grondiger aan.

Schuif het bed aan de kant om ook eronder goed te kunnen stofzuigen. Stofzuig ook de bedbodem en keer het matras om.

Was de moltons uit.

Was het dekbed en hoofdkussen uit (breng ze eventueel naar de stomerij)

Ruim de kledingkasten op.

Maak de lampen schoon en maak ook boven op de kledingkasten schoon.

Ramen

Zijn de ramen erg vet zeem ze dan met lauw water met afwasmiddel erin of een paar druppeltjes ammoniak.

Zeem ze aan de binnenkant verticaal en aan de buitenkant horizontaal, zo kun je altijd zien waar de strepen zitten.

Ga met een doek over de kozijnen en ga langs de gordijnrails met een ragebol.

Was de gordijnen en vitrage of breng ze naar de stomerij. Plastic haakjes kun je gewoon laten zitten, stop de vitrage in een kussensloop (wel dichtbinden) als je ze zelf in de wasmachine wast. Metalen haakjes moeten eruit worden gehaald. Hang ze licht vochtig op zodat ze niet kunnen kreuken.

Badkamer

Het voorjaar is de tijd om hardnekkig vuil en kalk te verwijderen.

Leg de douchekop een tijdje in een bak met schoonmaakazijn of kalkverwijderaar (wel het rubber eraf halen dat kan er niet tegen).

De gaatjes die niet meer open gaan kun je doorprikken met een speld.

Kalkaanslag in de wc pot dat zich niet laat verwijderen kun je behandelen met cola (maakt niet uit welk merk), in laten trekken, afnemen en de kalk is weg.

Gebruik voor moeilijke hoekjes een oude tandenborstel.

Vieze voegen kun je met heet water en eenzelfde hoeveelheid chloor schoonmaken.

Strooi soda in de afvoer en spoel met heet water na.

De meeste douchegordijnen kun je goed uitwassen in de wasmachine.

Geef de prullenbak een extra goede beurt.

Haal spinrag en stof met een ragebol van het plafond.

Vloer

Je vloer stofzuigen en dweilen doe je iedere week, maar in het voorjaar krijgt de vloer een grote beurt.

Houten vloeren

Heb je een gelakte houten vloer maak deze dan goed schoon met water waarin je een scheutje parketreiniger hebt gedaan (geen allesreiniger). Een houten vloer met een was- of olielaag reinig je met een vloerreiniger en microvezeldoek. Beschadigingen kun je gemakkelijk wegwerken door een beetje was of olie op te brengen.

Vloerbedekking

Schuif meubelstukken aan de kant zodat je ook de plekken die je normaal slecht kunt bereiken kunt zuigen. Behandel vlekken door ze te deppen met natuurazijn of met bijvoorbeeld biotex.

Stenen vloeren

Deze vloeren kun je het best eerst heel goed stofzuigen en daarna afnemen met een sopje met groene zeep. Ook zijn er speciale reinigers in de handel voor plavuizen- en natuursteen vloeren.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen