Dark Mode On / Off

Waarom je wél voor een airco kiest, en welke kies je dan?

De aankoop van een airco

Met de huidige energietransitie voor de deur en de vraag vanuit de EU aan alle burgers om energie te besparen en de thermostaat een stuk lager te zetten – tot 19 graden, lijkt het haast decadent om te kiezen voor een airco. De airco gebruikt immers energie om de binnenlucht te koelen en blaast warme lucht naar buiten. Waarom zou je dan juist tóch voor een airco kiezen? Hoe is deze te verantwoorden binnen een energiezuinige samenleving? Lees vooral even door, want de airco kan juist wel een zeer grote bijdrage leveren aan de besparing op gas.

Wist je dat een airco een warmtepomp is?

Airconditioners zijn warmtepompen. Ze kunnen zowel koelen als ook verwarmen. Via een specifiek proces zetten zij warme lucht van binnen om in koele lucht en vice versa. Blazen zij binnenshuis koele lucht, dan blazen zij warme lucht naar buiten. En andersom. Verwarm je je woning met een airco, dan blaast hij koele lucht naar buiten.

Airco verwarming betekent besparen op gas

Hoe werkt dat in de praktijk? Wijzelf verwarmen iedere winter voornamelijk via de airco. Onze split unit airco installatie wordt voornamelijk als verwarming ingezet en niet als luchtkoeler. Hooguit 2 tot 3 keer per jaar mag hij onze woonkamer koelen en dat was het dan wel. De afgelopen winter hebben wij ca. 200 kuub gas gestookt tijdens de echt koude dagen – wanneer het vriest ‘s avonds. Verder staat de airco de hele dag op medium stand aan tijdens de winter.

Het is zo dat de airco een binnenruimte niet zo behaaglijk verwarmt als een CV installatie dat doet (afhankelijk van het aantal kubieke meter wat hij moet verwarmen). Echter het wordt behaaglijk genoeg. Wij halen gemakkelijk 22 tot 23 graden in de woonkamer (ruime woonkamer). Een nadeel is dat de airco dan alleen de woonkamer verwarmt; op de gang e.d. blijft het koud. Wil je op meerdere plekken verwarmen, dan kun je een split unit airco kopen die 1 buitendeel kent en bijvoorbeeld 2 tot 3 binnen airco units heeft. Zo kun je op meerdere plekken je woning verwarmen. De badkamer verwarm je dan bijvoorbeeld met een straalkachel.

Airco als alternatief voor gas stoken

Aangezien stoken op gas zeer kostbaar is, is de keuze voor een airco zeer interessant. Koop hem om te verwarmen en gebruik hem mondjesmaat om te koelen tijdens de zomer. Zo sla je 2 vliegen in één klap. Voor de écht warme dagen gebruik je ‘m om te koelen, en tijdens de winter verbruik je nauwelijks gas.

Zodra dit besef doordringt tot de rest van de bevolking – die nu nog in de veronderstelling lijkt te verkeren dat een airco een luchtkoeler is – zal de vraag wel eens behoorlijk kunnen toenemen. Want wie wil er nu niet een verwarming die ook kan koelen (ja, draai het gerust om).

Airconditioners van de betere merken, zoals die van Mitsubishi, gaan jarenlang mee. Onze split unit airco (inderdaad, van Mitsubishi) gaat inmiddels alweer 12 jaar mee en wordt de helft van het jaar zeer intensief gebruikt. Airconditioners zijn dus in de meeste gevallen een ware aanwinst om te bezuinigen op gas en je woning te verwarmen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen