Dark Mode On / Off

Wat is roos en kan het kwaad?

Roos, vaak heb je dan ook last van jeuk en haaruitval

Roos,  Pityriasis capitis, is een buitengewone schilfering van de hoofdhuid, zonder ernstige ontstekingsverschijnselen. Vaak gaat roos gepaard met jeuk en soms met roodheid en haaruitval. Roos is een veel voorkomend hoofdhuidprobleem waar ongeveer 40% van de mensen wel eens last van heeft. Bij mannen komt roos vaker voor dan bij vrouwen.

Roos wordt veroorzaakt door een micro-organisme, Pityrosporum ovale. Dit is een gist wat op iedere hoofdhuid voorkomt. Gisten lijken veel op schimmels, zijn echter ééncellig, terwijl schimmels meercellig zijn.

Bij het toenemen van de talgproductie in de hoofdhuid ontstaat er een betere voedingsbodem voor de gist en kan deze zich snel vermeerderen. De celdeling neemt toe zodat er meer schilfers ontstaan. Omdat gistcellen toxische stoffen produceren kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Eveneens werkt de gist ontbindend op de hoofdhuidvetten, waardoor er vrije vetzuren gevormd worden. Dit veroorzaakt een irritatie met soms veel jeuk.

U kunt roos voorkomen door uw haar regelmatig te wassen met een anti-roos shampoo. Veel merken hebben een dergelijke shampoo, de resultaten zijn wisselend. Ook zijn er agressieve producten in de handel die in sommige gevallen nog erger zijn dan de kwaal.
Bij ernstigere aandoeningen helpt een “gewone” antiroos shampoo echter niet. Hier zijn shampoo`s met Dode Zee mineralen zeer effectief. Deze shampoo`s zijn ondanks hun intensieve werking zeer mild en eventueel te gebruiken in combinatie met een moddermasker.

Bron en meer info: dodezee.net

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.