Dark Mode On / Off

Wat te doen met je spaargeld en de lage rente

Wat te doen met je spaargeld

Het aflossen van je hypotheek is nooit een slechte keuze.

De spaarrentes blijven maar dalen. Zelfs een negatieve rente doemt aan de spaarhorizon. En dan hebben we nog niet eens kritisch gekeken naar de kosten want je moet ook rekening houden met: inflatie en belasting als je meer dan EUR 25.000 bezit. Wat gaan Nederlandse spaarders doen als het ‘doemscenario’ van een negatieve rente werkelijkheid wordt?

In een onderzoek met ruim 1.000 respondenten antwoordden er 429 (42%) dat zij dan (een deel van) hun spaargeld zouden gaan beleggen. 422 respondenten (41%) gaven aan, dat zij geld van hun spaarrekening zouden opnemen en dat geld gingen gebruiken als extra aflossing op de hypotheek. Slechts 182 respondenten (18%) gaf aan dat zij het spaargeld gingen opnemen om er concrete uitgaven mee te doen.

Op zoek gaan naar een andere aanbieder die wel (meer) rente uitkeert, biedt in de huidige situatie weinig verschil. Enkele grootbanken verlaagden onlangs hun spaarrente nog verder. Zelfs de meest hardnekkige spaarders sloegen aan het twijfelen, maar wat zijn de alternatieven?

Beleggen of niet

Moeten zij nu massaal gaan starten met beleggen? Gaan beleggen als alternatief voor sparen interessant is, hangt onder andere van het doel af en van je risicoprofiel af. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen: bij beleggen kun je (een deel van) je inleg kwijtraken, bij sparen krijg je door de Collectieve Garantieregeling altijd een bepaald spaarbedrag per persoon terug. Je kunt de risico’s bij beleggen overigens wel beperken door geleidelijk in te stappen en door je beleggingen te spreiden. En realiseer je dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Wie de rendementen van beleggen afzet tegen sparen, ziet dat beleggen op langere termijn doorgaans meer oplevert, al bieden rendementen uit het verleden natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst.”

Oversluiten hypotheek

Wat tevens interessant kan zijn bij de huidige lage rente, is het oversluiten van de woninghypotheek. Er is een enorme toename in het oversluiten van hypotheken om te profiteren van de historisch lage rente. Vooral langere rentevaste periodes van 11 tot 20 jaar staan in de belangstelling. Al dan niet in combinatie met het aflossen van (een deel) van de hypotheek kan dit maandelijks voor een behoorlijke extra bestedingsruimte zorgen. Ruimte die je kunt gebruiken om er weer andere nuttige of leuke dingen mee te doen. Zoals (extra) vermogen opbouwen.

Spaarrentes blijft laag

Voor we de twee mogelijkheden bespreken kijken we eerst nog de mogelijkheid sparen. In september 2019 heeft de ECB de rente opnieuw verlaagd. Daarbij spraken ze de verwachting uit de de rente de komende tien jaar laag zal blijven. Als je voor sparen kiest dan staat je geld veilig maar zal het de komende periode niet meer waard worden.

De keuze: aflossen of beleggen

Om toch voordeel te hebben van het geld wat je voor een langere periode kan missen kan je kiezen voor starten met beleggen of hypotheek aflossen. Wat het beste bij jou past is geheel afhankelijk van jouw voorkeur en je persoonlijk situatie. Het aflossen van je hypotheek is nooit een slechte keuze, het zijn namelijk een soort schulden en die zijn nooit prettig om te hebben. Kies je voor beleggen dan is de kans groot dat dit over de lange termijn meer rendement zal opleveren dan de gemiddelde hypotheekrente. Uiteraard brengt beleggen ook risico’s met zich mee.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen