In veel landen in Europa is de winterband en soms ook een winteruitrusting, denk aan ruitensproeiervloeistof, verplicht.
Een winterband heeft een ander profiel en een andere samenstelling van het rubber. Het rubber van een zomerband wordt bij temperaturen lager dan 7 graden harder. Hierdoor is de grip op het wegdek een stuk minder. De rubbersamenstelling van een winterband wordt niet zo snel hard en dus heb je beter grip op de weg. Een winterband heeft ook een andere profielopbouw dan een zomerband, deze is voorzien van lamellen. Wanneer de banden rollen dan fungeren deze als een soort grijpers zich vast in de sneeuw. Een winterband geeft goede prestaties tot een profieldiepte van vier millimeter. Is de profieldiepte minder dan vier millimeter dan is het vraadzaam de band te vervangen.
In veel landen in Europa is de winterband en soms ook een winteruitrusting, denk aan ruitensproeiervloeistof, verplicht. Je kunt hiernaar informeren bij de ANWB. Voldoe je in het buitenland niet aan de daar geldende eisen, dan loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld in geval van een ongeval.
Bron: ANWB