Dark Mode On / Off

Wintertips voor buitendieren

extra aandacht voor dieren in de winter

Dieren hebben extra aandacht nodig in winterperiode.

Niet alleen onze huisdieren hebben extra aandacht en verzorging nodig tijdens de winterperiode, maar ook buitendieren. Wij mensen hebben een zorgplicht ten opzichte van dieren die hulpbehoevend zijn. In de winterperiode worden buitendieren geconfronteerd met verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen, waardoor het moeilijker voor hen wordt om te overleven. Hieronder volgt een aantal tips om buitendieren, indien nodig, extra verzorging te geven.

Laat gezonde egels vooral met rust. Alleen zieke of zwakke dieren kunt u verzorgen en/of bijvoeren. Geef in ieder geval nooit melk te drinken, alleen water op een lage schaal. U kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld een blikje kattenvoer of bruin brood en fruit.

Zieke, aangereden of moederloze egeljongen moeten naar een egelasiel. U moet wel zeker weten dat er geen moederegel meer in de buurt is! In twijfelgevallen kunt u http://www.egelopvang.nl/ raadplegen voor advies of een egelasiel bij u in de buurt.Vogels moet u nooit voer geven waarin zout is verwerkt. Hierdoor kan uitdroging optreden die onvoldoende met vocht kan worden gecompenseerd. Ook margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt. Kaas moet u zonder het schadelijke plastic randje voeren.

Laat noten, broodkruimels en kaas achter op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden van vogels. Ook drinkwater mag niet ontbreken op een voederplaats. Dek het water tijdens een strenge winter wel af met een stuk gaas, zodat de vogels niet kunnen gaan badderen en dus niet kunnen bevriezen.

Vetbollen voor vogels zijn te koop in de supermarkt en dierenwinkels, maar u kunt ze ook makkelijk zelf maken. Vermeng zaden (zonnepitten, maanzaad en hennepzaad) met broodkruim en gesmolten reuzel. Laat het stollen en stop het in een netje, knoop het dicht en hang het buiten in een struik of aan de voederplank op.

Op het water overnachtende vogels kunnen ‘s nachts (en bij strenge vorst overdag) vastvriezen aan het ijs. Probeer ze nooit van het ijs los te trekken, maar probeer ze met een stukje ijs rondom hun lichaam of poten voorzichtig los te maken. Breng ter voorkoming van het vastvriezen een strolaag rond wakken op het ijs aan.

Zorg ervoor dat de vijver niet bevriest, zodat kikkers en vissen zuurstof kunnen krijgen. Hak het ijs niet aan stukken en gooi geen kokend water op het ijs, hierdoor kunnen de vijverbewoners gewond raken.

Hark de bladeren uit de tuin de perken in, ruim ze niet op. Allerlei dieren kunnen zich onder de bladeren verschuilen tijdens de winter.

Bron: Dierenbescherming

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.