Dark Mode On / Off

Zo maak je een lichtplan: 6 tips

Verlichting woonkamer

Neem deze stappen om het beste lichtplan voor je huis te maken, veelgemaakte fouten te vermijden en een lichter huis te creëren.

1. Doe ideeën op en maak notities

Blader door boeken met woonstijlen en woonmagazines om ideeën voor je verlichtingsplan op te doen. Noteer wat voor soort verlichting je mooi vindt. Zet ook meteen in je notitieblok wat handige plekken zijn om stopcontacten te plaatsen.

2. Maak een plattegrond

Print een plattegrond van je woning uit en schets de indeling van de meubels. Markeer muren die je kunt gebruiken om schilderijen en foto’s aan op te hangen en die om die reden verlichting nodig hebben. Geef ook donkere hoeken aan die baat kunnen hebben bij een extra lamp. Kijk vooral verder dan het plafond voor het bevestigen van lampen.

3. Neem de tijd

Loop je huis kamer voor kamer door. Vergelijk de plattegrond met de werkelijkheid om er zeker van te zijn dat een lamp op die plaats mogelijk is. Houd ook rekening met het natuurlijke licht in een ruimte en hoe dit zich in de loop van de dag door de kamer verplaatst.

4. Kijk naar details

Kijk naar speciale kenmerken van een ruimte, zoals koven, nissen, ornamenten of diepe overstekken. Houd rekening met extra verlichting op deze plekken, zodat je die speciale details niet verliest zodra het donker wordt.

5. Houd rekening met schaduwen

Vooral de keuken en badkamer zijn plaatsen waar je rekening moet houden met schaduwen. Zorg ervoor dat werkbladen goed verlicht zijn, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Voor werkbladen koop je led-verlichting als je energie wil besparen en er zeker van wil zijn dat je lang plezier hebt van de lampen.

6. Check

Loop door je huis nadat de aansluitdozen zijn geïnstalleerd, maar voordat de gipsplaten erin gaan. Zitten de lampen op de juiste plaats? Zijn werkbladen en donkere hoeken inderdaad goed verlicht? Krijgen schilderijen en foto’s voldoende licht?

Het is misschien een heel gedoe om nu een armatuur te verplaatsen, maar het is veel gemakkelijker en goedkoper om dat te doen voordat je gaat stuken en schilderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen