Dark Mode On / Off

Naarmate je ouder wordt, word je geconfronteerd met veel zaken. Zo komen er steeds meer bekenden te overlijden en krijg je dus steeds vaker te maken met verlies. Hierdoor zul je waarschijnlijk ook af en toe nadenken over wat er gebeurt na jouw eigen overlijden. Hoewel dit natuurlijk geen prettige gedachte is, kan het wel geruststellend zijn als je de zaken rondom je overlijden al hebt geregeld. Zowel voor jou, als voor je nabestaanden. Door je uitvaart vooraf te plannen, weten jij en je dierbaren namelijk zeker dat het afscheid precies bij jou past. Maar hoe gaat dat; het plannen van je eigen uitvaart?

Het belang van vooruitdenken

Om je uitvaart te kunnen plannen, moet je goed en ver vooruit denken. Er zijn namelijk een aantal praktische zaken die je nu al kunt regelen. Ook moet je een idee hebben van hoe je uitvaart er volgens jou uit moet zien. Door vooraf goed na te denken over je uitvaart, stel je ook meteen jezelf en je nabestaanden gerust. Er is namelijk meer duidelijkheid over wat er gebeurt nadat jij komt te overlijden en je dierbaren hebben net wat meer handvatten dan wanneer het niet vooraf bespreekbaar is gemaakt.

Bespreek je wensen met je dierbaren

Ga je je eigen uitvaart regelen? Dan is het erg belangrijk om je wensen vast te leggen en met je dierbaren te bespreken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je uitvaart past bij wie jij bent en bij hoe je herinnerd wilt worden. Het bespreken van je wensen  met je dierbaren biedt bovendien gemoedsrust, omdat je weet dat je wensen gerespecteerd zullen worden. Het is verstandig om hier samen het gesprek over aan te gaan. Zo kunnen je geliefden ook hun wensen voor jouw uitvaart met je delen. Dit kan erg helpen bij het nemen van beslissingen voor je uitvaart. Zijn er ideeën die van je dierbaren afkomen, die jij wel erg mooi vindt? Dan kun je deze natuurlijk ook vastleggen. Zo heb je toch een idee van hoe jouw uitvaart eruit zal komen te zien. Daarbij helpt het je nabestaanden bij het regelen van een uitvaart die passend en waardig is. Bovendien kan het praten over jouw overlijden, het taboe op dit onderwerp iets doorbreken en het onderwerp wat minder heftig maken. Je zult merken dat het versterkend werkt voor de onderlinge band.

Sluit een geschikte verzekering af

Naast het bespreken van je uitvaartwensen, is het ook verstandig om na te denken over de verschillende verzekeringsmogelijkheden. Zo is er een overlijdensrisicoverzekering, maar ook een uitvaartverzekering. Deze kun je beide afsluiten, om te voorkomen dat je nabestaanden na jouw overlijden te maken krijgen met financiële onzekerheden. Het is bij het afsluiten van een verzekering erg belangrijk dat deze passend is. Bedenk dus goed wat jouw verwachtingen zijn en zorg ervoor dat de verzekering hier goed op aansluit.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen