Waar we vanuit vroeger misschien gewend zijn om zoveel mogelijk spaargeld vast te zetten op de bank is dat vandaag de dag bijna niet meer interessant te noemen door de lage spaarrentes en de kosten voor de betaalrekening. Dat laatste wordt een steeds grotere kostenpost, waardoor je je afvraagt of het laten staan van je spaargeld op de bank wel zo’n goed idee is.
Er zijn talloze andere dingen die je kunt doen met je spaargeld om zo alsnog een beetje geld te verdienen of in ieder geval zicht te hebben op rendement. Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om je spaargeld te beleggen? Of om te gaan investeren in crypto zoals de Bitcoin koers? In dit artikel vertellen we je er graag meer over, zodat je weet welke opties er zoal zijn voor je spaargeld.
1. Start met investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin koers
Iets wat we de laatste jaren steeds vaker zien, ook onder 50-plussers, is dat steeds meer mensen zijn begonnen met investeren in cryptocurrency. Het is met name sinds de coronacrisis het geval dat het aantal investeerders in deze niche is gegroeid. In de cryptowereld geldt: des te meer mensen erin investeren, des te hoger de koersen zoals de Bitcoin koers wordt. Dat is ook goed te zien op de Bitcoin koers die sinds de start alleen maar is gaan stijgen. De Bitcoin is sinds 2009/2010 van nul naar duizenden euro’s gegaan.
Hoewel je moet weten dat investeren in crypto heel volatiel is en de zekerheid op rendement dus niet bestaat, is het vooral voor de lange termijn een interessante keuze. Uit de praktijk blijkt dat de waarde alleen maar hoger wordt, weliswaar met pieken en dalen tussendoor. Daarom kan het zeker interessant zijn om ook te gaan investeren in Bitcoin of een andere cryptomunt. Zaak is wel dat je je goed gaat inlezen voor je start met beleggen. Dat kan alleen maar een positief effect hebben op je uiteindelijke rendement. Gelukkig is er online echt veel informatie te vinden over investeren in crypto zoals de Bitcoin koers.
2. Maak gebruik van seniorvriendelijke beleggingsinstrumenten
Wat daarnaast goed is om te weten, is dat beleggen sowieso een optie is. Veel financiële instellingen bieden beleggingsproducten die specifiek ontworpen zijn voor oudere beleggers (maar hier hoef je natuurlijk niet verplicht voor te gaan). Dit soort producten variëren van speciale beleggingsfondsen tot annuïteiten die rekening houden met de behoeften van 50-plussers. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de behoefte aan kapitaalbehoud of de behoefte aan stabiele inkomsten. Annuïteiten zijn een populaire keuze voor 50-plussers omdat ze voor een bepaalde periode of voor de rest van hun leven een gegarandeerd inkomen bieden.
Je investeert namelijk een som geld bij een verzekeringsmaatschappij in ruil voor periodieke uitbetalingen. Ook zijn er andere interessante beleggingsinstrumenten die met name voor ouderen aantrekkelijk zijn, zoals obligaties met een vaste rentevoet. Deze zijn populair vanwege de stabiliteit en het vaste rentepercentage gedurende de looptijd van de obligatie. Daarbij kiezen 50-plussers vaak voor dividenduitkerende aandelen, aandelen van bedrijven die met regelmaat dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden om te beleggen. Het kan geen kwaad om hierbij een financieel adviseur in te schakelen die je kan helpen bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.
3. Verdiep je in het investeren in vastgoed met spaargeld
Nu we het toch over beleggen en investeren hebben, is het goed om te weten dat vastgoedinvesteringen eveneens een slimme zet kunnen zijn voor 50-plussers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten en uiteraard naar waardevermeerdering van hun financiële eigendommen op de lange termijn. Hoewel de huizenmarkt in Nederland op het moment al een aantal jaren oververhit is, is het desondanks goed om te weten dat een investering in een tweede huis zoals een huurhuis of een vakantiewoning een slimme is.
Op die manier zorg je ervoor dat je geld ‘in stenen’ zit in plaats van dat je het op de bank laat staan en heb je een stabiele basis te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een woning aanschaffen om het huis te verhuren aan studenten, familie en/of vrienden en op die manier een stabiel inkomen verschaffen. Een tweede huis als vakantiewoning is ook een interessant idee. Ook daarmee heb je een stabiel inkomen, terwijl zo’n woning naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer waard wordt. Dat maakt investeren in vastgoed met spaargeld meer dan aantrekkelijk voor mensen die net wat meer willen doen met hun spaargeld dan het laten staan op de bank.