Fruit bevat van nature wel suikers
Onlangs heeft het britse tijdschrift New Scientist geschreven over de mogelijkheid dat fruit zou kunnen leiden tot overgewicht. De oorzaak hiervan zou liggen in de natuurlijke suikers die aanwezig zijn in fruit, genaamd fructose.
Opmerkelijk is dat uit een onderzoek is gebleken dat fructose meer schadelijke effecten heeft dan andere suikersoorten. Fructose is niet alleen aanwezig in fruit en fruitsap, maar ook in confituur en bovendien wordt het vaak toegevoegd aan fast food om het zoeter te maken. Ook in de meeste frisdranken zit fructose.
Tijdens het eerdergenoemde onderzoeken gaven de onderzoekers 33 testpersonen met overgewicht gedurende 14 dagen maaltijden bestaande uit 30 procent vet, 55 procent complexe koolhydraten (zoals brood en rijst) en 15 procent proteïnen. De volgende tien weken kregen ze een dieet waarbij een kwart van de energie uit fructose of glucose kwam. Beide groepen kwamen in die periode zo’n 1,5 kilo bij.
Volgens de leider van het onderzoek blijkt hieruit dat het aantal calorieën minder belangrijk dan het soort suiker dat voedsel bevat. Het resultaat van het onderzoek was dat wie fructose kreeg wel veel meer buikvet en cholesterol ontwikkelde dan de glucose-groep. Buikvet gevaarlijk, omdat het je vitale organen omringt. Bovendien verhoogt buikvet de kans op hart-en vaatziekten en diabetes.
Toch zijn de uitkomsten van dit onderzoek geen reden om geen fruit meer te eten: fructose is namelijk maar in een heel kleine dosis aanwezig is vers fruit. De andere gezondheidsvoordelen van fruit (zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van anti-oxidanten die beschermen tegen kanker) wegen veel zwaarder door dan het kleine beetje fructose dat je opneemt.
De conclusie: fruit maakt niet dik, maar gezoete producten op basis van fruitsuikers (fructose) helpen niet bij het verbeteren van je gezondheid!
bron: hln.be