Roggebrood wordt niet gebakken maar gaar gemaakt
In roggebrood zit minimaal 30 procent meer meer vezels dan in volkorenbrood.Deze vezels bevorderen een goede stoelgang en zijn goed voor hart- en bloedvaten. Dat roggebrood afgeleid is van rogge ligt voor de hand maar de vergelijking met brood is moeilijk te maken. Roggebrood lijkt in het geheel niet op brood. De geur, de kleur, structuur en de smaak verschillen enorm met gewoon brood. Roggebrood wordt historisch gezien, in drie streken bereid. Het Noordelijk (Fries en Gronings) vaak gemaakt van gebroken rogge, het Gelders en het Zuidelijk (Brabant en Limburgs) veelal gemaakt van gemalen rogge.
Roggebrood wordt niet echt gebakken maar “gaar” gemaakt. Roggebrood wordt gaar gemaakt in de oven die al aan het afkoelen is. De baktijd van roggebrood verschilt sterk per regio. In het zuiden duurt dit zo’n twee uur maar in het noorden duurt het wel vijftien tot twintig uur. De bereiding van roggebrood in Gelderland neemt ook zo’n tien tot vijftien uur in beslag. Deze verschillen per regio hebben te maken met het vochtigheidsgehalte van het deeg. En hoewel een plakje roggebrood dus uiterst gezond is, is het ook nog erg lekker, vooral met een stukje haring er op.
Bron: Voorlichtingsbureau Brood