Dark Mode On / Off

Roggebrood – een stevig maal

Roggebrood wordt niet gebakken maar gaar gemaakt

In roggebrood zit minimaal 30 procent meer meer vezels dan in volkorenbrood.Deze vezels bevorderen een goede stoelgang en zijn goed voor hart- en bloedvaten. Dat roggebrood afgeleid is van rogge ligt voor de hand maar de vergelijking met brood is moeilijk te maken. Roggebrood lijkt in het geheel niet op brood. De geur, de kleur, structuur en de smaak verschillen enorm met gewoon brood. Roggebrood wordt historisch gezien, in drie streken bereid. Het Noordelijk (Fries en Gronings) vaak gemaakt van gebroken rogge, het Gelders en het Zuidelijk (Brabant en Limburgs) veelal gemaakt van gemalen rogge.

Roggebrood wordt niet echt gebakken maar “gaar” gemaakt. Roggebrood wordt gaar gemaakt in de oven die al aan het afkoelen is. De baktijd van roggebrood verschilt sterk per regio. In het zuiden duurt dit zo’n twee uur maar in het noorden duurt het wel vijftien tot twintig uur. De bereiding van roggebrood in Gelderland neemt ook zo’n tien tot vijftien uur in beslag. Deze verschillen per regio hebben te maken met het vochtigheidsgehalte van het deeg. En hoewel een plakje roggebrood dus uiterst gezond is, is het ook nog erg lekker, vooral met een stukje haring er op.

Bron: Voorlichtingsbureau Brood

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.