Dark Mode On / Off

Beschermt koffie tegen Parkinson?

Beschermt koffie tegen Parkinson?

Parkinson | koffiedrinken vermindert de kans op deze ziekte

Uit een 22 jaar durend Fins onderzoek is gebleken dat mensen die 10 kopjes koffie per dag drinken minder kans hebben op de ziekte van Parkinson. Alle personen die meededen aan het onderzoek waren boven de 50 jaar. De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de dopamineproducerende zenuwcellen langzaam afsterven. De oorzaak en het ontstaan van de ziekte zijn nog grotendeels onbekend.

Een theorie is dat de cafeïne in koffie de dopaminerge cellen beschermt. De cafeïne versnelt hun stofwisseling, waardoor ze beter beschermd zijn tegen giftige componenten. Een andere theorie zoekt de verklaring in de polyfenolen in koffie. Die hebben een antioxidant-werking, waardoor dopaminerge cellen minder snel beschadigd raken.

Al eerder is aangetoond dat ook roken een beschermend effect heeft tegen de ziekte van Parkinson. Dit wordt in deze studie opnieuw bevestigd. De onderzoekers gaan ervan uit dat de nicotine een beschermende werking heeft.

Bron: gezondheid.be

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.