Dark Mode On / Off

Hoesten en proesten, wel of geen hand voor de mond

Hoesten | Theelepeltje zout zuivert de keel

Voordat griep merkbaar is geworden zijn er al enkele dagen voorbijgegaan dat je hiermee besmet bent geraakt. Bij volwassenen is griep de dag er voor al besmettelijk en bij kinderen al wel zes dagen er voor, voordat ze beginnen met snotteren. Als de griep zich inmiddels heeft geopenbaard dan kunnen volwassenen anderen nog vijf dagen lang er mee besmetten en bij kinderen is dat zelfs nog tien dagen. Daarom besmetten kinderen elkaar soms ook zo vaak.

Vaak roepen we tegen de kinderen, houd je hand voor de mond tijdens het hoesten. Dat voorkomt wel dat de bacillen door de huiskamer vliegen, maar deze hebben zich dan wel genesteld op de handen van kind of volwassene. Je kunt ook aanleren te hoesten en niezen in de elleboog.

Hoe voorkom je het? Eigenlijk is het moeilijk te voorkomen en hoort het er allemaal een beetje bij. Belangrijk is vaak en zeker op bepaalde momenten, zoals voor het eten, de handen te wassen. Snuit je de neus van je kleinkind, was daarna dan ook de handen.

Een middeltje wat ook nog wel eens wil helpen tegen een verstopte neus is om ’s nachts een doorgesneden ui naast het bed te leggen. Het prikkelt de slijmvliezen en het ademen wordt er gemakkelijker door. Bij opkomende keelpijn kun je enkele keren per dag gaan gorgelen met een kop gekookt water waarin je een theelepeltje zout oplost. Het zuivert de keel.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.