Dark Mode On / Off

Besparen doe je zo!

de hoogte van je salaris in buitenland

Heb jij ook iedere keer weer moeite om het einde van de maand te halen? We bevinden ons allemaal in een economisch moeilijke tijd. Je kunt dagelijks simpel op allerlei kosten besparen. Begin vandaag nog en red het einde van de maand met gemak!

Tip 1: Bespaar op vervoer

De benzineprijs is enorm hoog. De prijs voor een liter benzine of diesel is in 2012 sterk gestegen ten opzichte van 2011. Je maandelijkse kosten kunnen flink oplopen als je vaak moet tanken.

Met de auto of openbaar vervoer?

Probeer de auto eens te laten staan en een andere manier van vervoer te kiezen. Reis met de trein en gebruik een OV-chipkaart. Reizen op saldo van de OV-chipkaart na 09:00 uur ’s ochtends levert automatisch 40% korting op. Kies je er toch voor om met de auto te reizen, gooi je tank dan vol bij een goedkope pomp. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone waarop je met een handige app (bijvoorbeeld Benzine-Jip of DirectLease TankService) direct de meest actuele brandstofprijzen kunt checken per pomp bij jou in de buurt.

Fietsen kost niets!

Nóg voordeliger is de fiets. Korte ritjes met de auto zijn relatief het duurst. Pak daarom de fiets bij het boodschappen doen, als je dicht bij je werk woont of even naar de stad gaat. Als je echt veel fietst, bekijk dan eens of jouw werkgever deelneemt aan het Nationale Fietsplan of kaart het eens aan! Je kunt dan voordelig een nieuwe, comfortabele fiets kopen.

Tip 2: Wees prijsbewust

Iedere week kom je wel eens in de winkel om een aankoop te doen. Of dit nou boodschappen zijn, kleding is of een aankoop van een elektronisch apparaat: wees altijd prijsbewust.

Niet te vaak en te veel shoppen

De BTW verhoging van 19% naar 21% zorgt per huishouden per maand voor een uitgaven stijging van gemiddeld €15. Ga daarom niet te vaak shoppen, denk goed na over de aankopen die je doet en let op aanbiedingen. Bedenk bij de aankoop van luxe producten of ze in deze moeilijke tijden écht iets toevoegen? Je kunt ook een huishoudboekje bijhouden om extra bewust te zijn van alle uitgaven.

Blijf trouw aan je supermarkt

We doen allemaal boodschappen. Uit onderzoek is gebleken dat 60-80% van de consumenten bewust aanbiedingen koopt bij verschillende supermarkten om geld te besparen. Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn: deze groep consumenten is duurder uit dan de consument die trouw blijft aan één supermarkt. Doe je boodschappen dus bij je favoriete supermarkt en voorkom dat je bij verschillende supermarkten boodschappen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Tip 3: Zorg voor financiële zekerheid

Het is in de huidige tijd voor veel mensen moeilijk om snel een goede baan op het gewenste niveau te vinden. Daarom is zekerheid rondom je werk en inkomen één van de belangrijkste dingen. Als je voor zekerheid zorgt, kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Wees goed verzekerd

Na de verkiezingen is de kans groot dat het ontslagrecht voor werkgevers wordt versoepeld. Dit betekent dat je gemakkelijker ontslagen kunt worden en dat je na ontslag op minder vergoeding en steun hoeft te rekenen van je ex-werkgever. Voor een klein bedrag per maand kom je met een volledige Rechtsbijstandverzekering – ARAG in aanmerking voor professionele juridische hulp. Zo kun je in het geval van (onterecht) ontslag gratis juridische hulp krijgen bij een rechtszaak waardoor je uiteindelijk in aanmerking kunt komen voor een financiële vergoeding.

Onderhoud je netwerk

Of je nou een financiële vergoeding krijgt of niet, als je wordt ontslagen is het zaak dat je zo snel mogelijk een nieuwe baan vindt. Onderhoud daarom altijd je sociale netwerk om je mogelijkheden te vergroten tijdens het zoeken van een nieuwe baan. Houd je LinkedIn profiel up-to-date en leg nieuwe contacten. Houd recruiters te vriend en bezoek eens een netwerkborrel bij jou in de buurt!

Tip 4: Een huis kopen? Maak de juiste beslissing!

Een huis kopen kan een verstandige investering zijn. Maar een verkeerde beslissing kan zorgen voor een langdurige periode vol financiële zorgen. Bespaar jezelf al die ellende en maak de juiste beslissing!

Lage huizenprijzen

De economisch moeilijke tijd brengt ook voordelen met zich mee. De huizenprijzen zijn historisch laag. In juli lag de prijs voor een koopwoning gemiddeld 8 procent lager dan een jaar eerder in juli. Dit is de sterkste daling ooit sinds het CBS met de huidige meetmethode begon in 1995. Was je toch al van plan om een huis te kopen? Doe het dan in de huidige tijd waarbij de huizenprijzen laag zijn en kies niet zomaar de eerste de beste hypotheek. Zoek op je gemak uit welke hypotheek het voordeligst is en de beste voorwaarden biedt.

Voorkom dubbele lasten 

Koop pas een huis als je je oude huis hebt verkocht. Hiermee voorkom je dubbele hypotheeklasten waarop je niet zit te wachten. Je kunt gemakkelijk in de voorlopige koopovereenkomst een periode afspreken waarin je zelf op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

De zorgkosten hebben zwaar te leiden onder de economisch slechte tijden. Het eigen risico is verhoogd van €220 naar €350. Bespaar op je maandelijkse zorgkosten door:

  • op tijd een zorgverzekering te kiezen die bij jou past
  • vergelijkers zoals Independer te gebruiken om de goedkoopste zorgverzekering te vinden
  • je gezondheid voorop te stellen; voorkomen is gratis, genezen kost geld
  • regelmatig te sporten; lichaam en geest worden sterker, je wordt minder snel ziek
  • geen onnodige professionele hulp in te schakelen als dat niet nodig is

We hebben het financieel allemaal niet makkelijk. Maar als je verstandig bespaart, is er geen reden om je zorgen te maken dat je het einde van de maand niet haalt!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen