Dark Mode On / Off

Onbezorgd emigreren naar België

emigreren naar belgie

Bent of gaat u binnenkort met pensioen en denkt u erover om van dit pensioen te gaan genieten in België? Dan is het misschien interessant om wat meer te weten te komen over verhuizen, regelingen en eventuele consequenties voor uw pensioen. België is één van de populairste emigratiebestemmingen voor Nederlanders. Redenen hiervoor zijn onder andere de lage huizenprijzen, de natuur en de bourgondische levensstijl. Ondanks dat de Belgische cultuur niet veel verschilt van de Nederlandse cultuur, komt ook bij een emigratie naar België veel kijken.

Praktische zaken

Wanneer u gaat emigreren dient u zicht uit te schrijven bij uw gemeente in Nederland. Vervolgens moet u zich binnen 8 dagen na de verhuizing inschrijven bij uw nieuwe gemeente in België. Wanneer u zich uitschrijft bij uw Nederlandse gemeente geeft deze dit automatisch door aan de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst zal daarna automatisch contact met u opnemen. Uw Nederlandse paspoort en rijbewijs blijven gewoon geldig in België.

Pensioen ontvangen

Tussen Nederland en België geldt een speciaal belastingverdrag. Dankzij dit verdrag zijn er duidelijke regels over welk land welke belasting heft wanneer er inkomsten uit het andere land verkregen worden. Deze regel voorkomt dat beide landen dezelfde belastingen heffen. Wanneer u een overheidspensioen uit Nederland ontvangt moet u hier ook in Nederland belasting over betalen. Wanneer u een niet-overheidspensioen uit Nederland ontvangt dan moet u hierover in België belasting betalen. Vergeet daarom in dat geval niet vrijstellingen aan te vragen voor de Nederlandse heffingen. Van deze regels kan echter worden afgeweken wanneer u uit Nederland per jaar meer dan €25.000 ontvangt uit de optelsom uit niet-overheidspensioenen, lijfrenten en sociale verzekerings uitkeringen.

Ziektekostenverzekering

Het is belangrijk om uw ziektekostenverzekering goed te regelen wanneer u gaat emigreren, zodat u niet ineens voor onverwachte zorgkosten komt te staan. Als u als gepensioneerde in België gaat wonen bent u niet automatisch nog verzekerd met u Nederlandse verzekering. Wanneer u contact opneemt met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) helpen zij u met het omzetten van uw zorgverzekering naar een Belgische zorgverzekering. Neem minimaal 2 maanden voor vertrek contact op met uw huidige zorgverzekeraar om te informeren over uw specifieke situatie.

Andere aandachtspunten:

  • Regelen van uw bankzaken bij een Nederlandse en Belgische bank.
  • Contact opnemen met uw huisarts en tandarts in Nederland en uw nieuwe huisarts en tandarts in België.
  • Informeren naar de geldigheid van uw Nederlandse testament.
  • Informeren naar de regels omtrent het invoeren van uw auto.

Kijk voor meer informatie op: vertreknaarbelgië.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen