Dark Mode On / Off

Hypotheek aflossen

Bezwaar maken tegen woz waarde

Wat moet u weten over het aflossen van uw hypotheek?

Het aflossen van uw hypotheek betekent dat uw kapitaal toeneemt. Met ieder deel dat u aflost is een groter gedeelte van uw huis officieel uw eigendom en mag dan tot uw eigen vermogen worden gerekend. Wat moet u weten over het aflossen van uw hypotheek?

Voordelen aflossen
Het allergrootste voordeel van het aflossen van uw hypotheek is dat het uw maandlasten naar beneden brengt. Vooral wanneer de spaarrente ten opzichte van de netto hypotheekrente laag is, kan het aantrekkelijk zijn om uw hypotheek af te lossen met uw spaargeld. Uw spaargeld levert u dan toch niet zo veel op en het kan dan juist voordeliger zijn om uw maandlasten omlaag te brengen. Hierbij moet worden aangegeven dat zowel de (variabele) spaarrente als de (variabele) netto hypotheekrente kan fluctueren. Het is dus verstandig om in uw keuze rekening te houden met de renteverwachting.

Nadelen aflossen
Als uw maandlasten echter dalen, neemt ook uw fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek af. U krijgt dan maandelijks dus minder geld terug van de Belastingdienst. Hieruit komt dus wel naar voren dat dit het aflossen van een hypotheek zeer persoonlijk is. U moet dus voor uzelf berekenen of het voordeliger is om af te lossen of juist niet.

Aflossen tijdens of na looptijd
De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn hypotheekvormen waarbij tijdens de looptijd van de lening kan worden afgelost. Dit betekent dat de maandlasten van deze hypotheken, gedurende de looptijd steeds lager worden. Uw kapitaal neemt gedurende de looptijd toe.

Bij de (bank)spaarhypotheek, de levenhypotheek en de beleggingshypotheek bouwt u tijdens de looptijd van de lening vermogen op waarmee u na het verstrijken van de looptijd uw hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk kunt aflossen. Gedurende de looptijd van de hypotheek betaalt u alleen rente voor aflossing.

Bij aflossingsvrije hypotheken ligt aflossen vaak wat gecompliceerder. Bij een spaarhypotheek wordt uw premie bijvoorbeeld in een aparte pot opgespaard gedurende 30 jaar. Dit spaargeld is vrijgesteld van vermogensbelasting. Extra aflossen in een dergelijke hypotheek kan dus erg voordelig zijn, maar er gelden zeer strenge regels voor het extra aflossen binnen een spaarhypotheek en andere aflossingsvrije hypotheken.

Boetevrij aflossen
Uw hypotheek aflossen is niet altijd kosteloos. U kunt namelijk op jaarbasis een gedeelte van uw hypotheek boetevrij aflossen. Check voordat u gaat aflossen daarom altijd in de voorwaarden van uw hypotheek wat er geschreven staat over aflossen. Bij sommige hypotheken kunt u tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen en bij andere niet. Banken staan in veel gevallen toe dat er bij aflossingsvrije hypotheken 10 tot 15 procent van de boetevrij wordt afgelost.

Op het moment dat de variabele hypotheekrente opnieuw wordt vastgesteld is het mogelijk om boetevrij af te lossen. Heeft een vaste hypotheekrente en loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Dan kunt u 2 weken voor de herziening onbeperkt boetevrij aflossen op uw hypotheek. Dit biedt u een kans om toch zonder extra kosten tot lagere maandlasten te komen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen