Dark Mode On / Off

Boedapest: stad uit 2 delen

Boedapest | Stad wordt in tweeën gedeeld door de Donau, Boeda en Pest.

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is een bezoek meer dan waard. De stad wordt door de Donau in tweeën gedeeld, Boeda en Pest. Het panorama van de Donau-oevers is schitterend en staat zelfs op de Unesco Werelderfgoederenlijst.

Aan de rechterzijde ligt Boeda, met het koninklijk paleis en de Burchtwijk. Vanuit het ook hier gelegen Vissersbastion heb je een schitterend uitzicht over de stad.

In het andere deel, Pest, speelt zich vooral het zakelijke, financiële leven af. Maar ook hier valt het nodige te zien, zoals het kolossale parlementsgebouw en de Sint Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest. De mooiste periode om Boedapest te bezoeken is het voorjaar, omdat dan de temperatuur het meest aangenaam is.

Bezienswaardigheden:

Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau. Twee van die heuvels domineren: de Burchtheuvel (Várhegy) en de Gellértberg.

Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda:

  • de Burcht en Burchtheuvel (Várhegy)
  • de Matthiaskerk (Mátyástemplom)
  • het Vissersbastion (Halászbástya)
  • de Táncsics Mihály utca

De heuvel is ommuurd: de 18de-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel leed zware oorlogsschade). Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen. Zoals de meeste attracties van Boedapest zijn de grote toeristentrekkers minder oud dan ze lijken: zowel de Matthiaskerk in zijn huidige vorm als het Vissersbastion zijn negentiende-eeuws.

Andere belangrijke bezienswaardigheden in Boeda:

de Waterstad (Viziváros)
de Szent Anna-Templom (Sint-Annakerk)
de Batthyány tér (Batthyányplein)
de Citadel van Boeda
het Hotel Gellért

Bezienswaardigheden in Pest:

het Parlementsgebouw aan de oevers van de Donau
de Andrássyboulevard (Andrássy út),
dé boulevard van Boedapest
het Heldenplein (Hősök tere) aan het eind daarvan, met zijn Millenniummomument
het Városliget (Stadspark) met
de Vajdahunyadburcht
het restaurant Gundel
het Vidámpark (Pretpark)
de Állatkert (Dierentuin)

de Nagykörút (Grote Boulevard) met zijn winkels en hotels
het centrum (vijfde district) ligt direct tegenover de Burchtheuvel en is het zaken- en winkelcentrum van heel Boedapest.
de Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)
de Parochiekerk van de binnenstad
de Theaterwijk
vele badhuizen, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd
de gerestaureerde Grote Markthal
de beroemde koffiehuizen
(Bron: Wikipedia)

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen