Dark Mode On / Off

Brandend maagzuur

tips tegen brandend maagzuur

Maagzuur is de agressieve vloeistof, die bedoeld is om voedsel snel en doeltreffend te verteren. Je maag is bekleed met een dikke slijmlaag en dus goed beschermd. Je slokdarm (van mond naar maag) mist die laag en is kwetsbaar voor het bijtende zuur.

Daarom is de overgang tussen slokdarm en maag normaal afgesloten. Die afsluiting gaat open om voedsel naar de maag door te laten. Daarna wordt deze weer afgesloten, zodat er geen zuur terug kan stromen.

Maar soms werkt die afsluiting niet goed genoeg. Dan kan er  wel zuur uit de maag in de onbeschermde slokdarm terugstromen. Dit heet reflux, wat een medische term is voor ‘terugstroming’.

En dat geeft het bekende branderige gevoel.

Vooral mensen die Osteoporose middelen (tegen botontkalking) gebruiken (vaak bisfofonaten), moeten voorzichtig zijn met deze middelen.  Ze zijn veilig, alleen niet vriendelijk voor de slokdarm en vooral niet als je al last hebt van brandend maagzuur.

Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen (volgens artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) dit middel beter per injectie nemen.

De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd of zelfs ontstoken raken van maagzuur. Dat heet een reflux oesofagitis, ofwel ‘slokdarm ontsteking door terugstroming van maagzuur.’

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.