Dark Mode On / Off

Europese zorgpas voorkomt ellende

Europese zorgpas

De eerder ingevoerde Europese zorgpas kan je veel ellende en rompslomp besparen als je in het buitenland medische hulp nodig hebt. Deze zorgpas moet je zelf aanvragen.

Als je tijdens je vakantie in het buitenland iets overkomt heb je als Nederlandse zorgverzekerde recht op medisch noodzakelijke hulp. Je moet echter in een buitenlands ziekenhuis wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten. Veelal kan dat met je eigen Nederlandse verzekeringskaart, maar lang niet overal wordt deze kaart geaccepteerd.

Je kunt problemen voorkomen door bij je eigen zorgverzekeraar de Europese Zorgpas oftewel European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. Deze pas geeft je overal in Europa recht op medisch noodzakelijke hulp bij ziekte of een ongeval. Ook in Australië, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland kun je de kaart gebruiken.

Aanvragen

Alle zorgverzekeraars zijn sinds 2006 verplicht om de zorgpas gratis te verstrekken. Nederland is echter het enige Europese land dat deze pas niet automatisch aan verzekerden toestuurt. Slechts enkele verzekeraars hebben de Europese zorgpas samengevoegd met de Nederlandse zorgverzekeringskaart. Ga je op vakantie, vraag de pas dan zelf aan. Dat kan bij je eigen zorgverzekeraar of op www.ehic.nl.

Bron: mistermoney