Dark Mode On / Off

Chili, een land van uitersten

Chili, je kunt er naar toe gaan voor de natuur of voor de wijn. In beide gevallen is het volop genieten.

Chili is het smalste land van Zuid-Amerika en is op het breedste punt maar 200 km breed – vergelijkbaar met de afstand tussen Maastricht en Rotterdam. Overdwars ben je het land dus zo weer uit. Maar van noord naar zuid meet het land zo’n 5.000 kilometer en kun je dagen, zo niet weken onderweg zijn.

Het is een land met een waanzinnig mooie en overweldigende natuur. Een land van uitersten. Van noord naar zuid kom je alle denkbare landschappen en klimaten tegen. Van gloeiend warm naar ijskoud en alles wat er tussen zit. Van de droogste woestijn ter wereld in het noorden, de Atacama woestijn, waar op sommige plaatsten nog nooit regen is gevallen, langs eindeloze zoutvlakten, via meren en ondoordringbare regenwouden naar de uitgestrekte steppen van Patagonië. Hier zou je de auto moeten omruilen voor een paard om de uitgestrektheid en leegte van het zuiden al galopperend te ervaren. Nog zuidelijker liggen de ijsbergen en gletsjers en krijg je het gevoel aan het einde van de wereld te zijn.

Mooie, karaktervolle wijnen

In dit land van uitersten worden zeer mooie wijnen gemaakt, di e ook in ons land steeds populairder worden. De druiven worden natuurlijk niet verbouwd in de extreme klimaatzones van het land, maar zijn gerijpt aan de koele kustregio of op de warme, zwoele valleivloer. Van frisse, fruitige Sauvignon Blanc tot krachtige robuuste Cabernet Sauvignon en niet te vergeten de lokale held, de Carmenère druif. De wijnen die hiervan gemaakt worden zijn vaak fluweelzacht, toegankelijk en rond met zachte, rijpe tannines.

Chili, je kunt er naar toe gaan voor de natuur of voor de wijn. In beide gevallen is het volop genieten. Maar ja, een reisje naar Chili is niet voor iedereen weggelegd! Gelukkig is thuis wegdromen met een glas Chileense wijn een stuk eenvoudiger. We selecteerden een rode en een witte wijn van het El Descanso Estate, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Santiago gelegen. De wijngaarden liggen op grotere hoogte, waardoor de wijnen naast volle fruitsmaken een fijne frisheid behouden.

De El Descanso Chardonnay Reserva is een milde Chardonnay met rijp, tropisch fruit en een lekkere citrustoon voor de frisheid. De El Descanso Carmenère Reserva is een volle wijn, met in de smaak bramen, kruiden en wat eikenhout.

Beide wijnen hebben van de bekende wijnschrijver Nicolaas Klei het predicaat ‘omfietswijn’ gekregen en zijn dus meer dan de moeite waard. De wijnen kosten zijn in ons land verkrijgbaar bij de PLUS Supermarkten.

Bezienswaardigheden:

  • Nationaal park Rapa Nui (Paaseiland)
  • Kerken van Chiloé
  • Historische wijk van de havenstad Valparaíso
  • Salpetergroeves Humberstone en Santa Laura
  • mijnstad Sewell
  • Nationaal park Torres del Paine
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.