Dark Mode On / Off

Cholesterol en roken

Cholesterol en roken

Veel mensen denken dat cholesterol via voeding in je lichaam komt. Het grootste deel wordt echter door je lichaam zelf aangemaakt (in de lever).

Je lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor cellen, hormonen en gal.

Er bestaan twee soorten cholesterol HDL en LDL. HDL is het goede cholesterol, LDL is het slechte cholesterol.

HDL zorgt voor afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Bij de LDL is dit niet het geval, het gevolg zijn ophopingen in de wanden van de bloedvaten. Uiteindelijk kunnen deze helemaal dichtslibben met als gevolg een hartinfarct of beroerte.

Een hoog cholesterol gehalte kan het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl maar het kan ook erfelijk zijn.

Omdat roken het goede HDL cholesterol verlaagt hebben rokers meer kans op hart-en vaatziekten. Als er al sprake is van een te hoog cholesterol dan wordt dit door roken nog erger.

Stoppen met roken heeft snel effect. Na een paar maanden is het HDL weer op peil.

Andere manieren om je cholesterol te verlagen zijn, zo min mogelijk verzadigde vetten eten, voldoende bewegen en geen of weinig alcohol gebruiken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.