Dark Mode On / Off

De hel van 63 | Elfstedentocht schrijft geschiedenis

De hel van “63 | De dag begint rampzalig

Een dag waarop de Elfstedentocht geschiedenis schrijft.
Een dag waarop dramatische en heroïsche gebeurtenissen elkaar afwisselen.
Een dag die de levens van Annemiek, Kees, Sjoerd, Henk en Dieuwke
voorgoed verandert.

Elfstedentocht van 18 januari 1963
De dag begint rampzalig. Het vriest ruim 18 graden maar door de sterke oostenwind is de gevoelstemperatuur nog vele malen kouder. ’s Ochtends vroeg, in de duisternis, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vallen de eerste gewonden. De komst van koningin Juliana en prinses Beatrix maakt het staken van de tocht onmogelijk, ondanks het enorme aantal uitvallers. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. De grote winnaar wordt Reinier Paping. Met zijn overwinning schrijft hij schaatsgeschiedenis. Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.

Met succes vonden opnamen plaats in een bitterkoud Lapland met metersdik ijs. De vijf Friese steden Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek veranderden in authentieke jaren ’60 locaties met bevroren grachten en pakken sneeuw. Een record aantal figuranten heeft aan de film meegewerkt. Een ongekende hoeveelheid special effects maken DE HEL VAN ’63 tot een epische film van formaat.

Korte inhoud Hel van ‘63:
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Cast met o.a. Chris Zegers, Cas Jansen, Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooij, Cees Geel, Lottie Hellingman, Pierre Bokma en Peter Tuinman.
De titelsong De hel is van de succesvolle popgroep De Kast met Syb van der Ploeg.

Regisseur / producent Steven de Jong
Producent Klaas de Jong

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.