Dark Mode On / Off

Den Haag – Hofjesstad

Den Haag | Liefst 115 van deze hofjes verstopt achter muren en vanaf de straatzijde meestal onzichtbaar.

Den Haag heeft van alle Nederlandse steden de meeste hofjes. Er zijn maar liefst 115 van deze hofjes verstopt achter muren en vanaf de straatzijde meestal onzichtbaar. Achter de statige huizen in de Archipelbuurt zijn diverse van deze hofjes te vinden. Zo is er in de Delistraat het zogenoemde Delihofje . Vernoemd naar het personeel van de lakeien aan het hof die hier vroeger woonden. Iets verder in de Malakkastraat is een hofje bestaande uit vier huisjes, bereikbaar door een smalle poort aan de Haagse Beek.

Dan is er het hofje van de Lammers-Stichting, rijksmonument in de wijk Willemspark. In 1875 gesticht door Dirk en Johanna Lammers, broer en zus, het laatst gebouwde hofje van liefdadigheid. In het Javalaantje achter de Frederikstraat is een hofje zogenoemd omdat daar vroeger de Frederikkazerne stond. Het strekt te ver alle hofjes te beschrijven, zo is er nog het hofje Schuddegeest, de Rusthof aan de Parkstraat, midden in de stad en onder andere het hofje van Severie aan het Noordeinde. Alle hofjes hebben een ding gemeen, het is een oase van rust.

Er is een boek verschenen genaamd, De Verborgen Stad door Botine Koopmans wat een mooie handleiding kan zijn bij de toeristische hofjeswandelingen. ’t Gilde Den Haag organiseert het hele jaar door hofjeswandelingen onder deskundige begeleiding.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen