Dark Mode On / Off

Diefstal bij ouderen vaak door familielid

Honderdduizenden ouderen worden bestolen door de eigen familie

Honderdduizenden ouderen worden bestolen door de eigen familie. Tanken of boodschappen doen met bankpasjes van ouderen komt vaak voor. Die zwijgen uit angst hun hulp kwijt te raken. Dat schrijft het AD naar aanleiding van een onderzoek van Plus Magazine onder 1200 mensen van 50 jaar en ouder. Van de ondervraagden gaf 7 procent aan weleens te zijn bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe ‘vrienden’.

Het blad voor 50-plussers schrok zo van de uitkomst, dat er aanvullend onderzoek komt naar de schaal van de oplichting en de diefstal. Zowel mannen als vrouwen zijn er het slachtoffer van. Met het stijgen der jaren krijgen steeds meer ouderen ermee te maken. Vooral 75-plussers zijn kwetsbaar.

Representatief

Nederland telt meer dan 6 miljoen 50-plussers. Erik Bogaards van Plus Magazine zegt dat het onderzoek onder de 1200 ouderen representatief is. Landelijk zou het dan om honderdduizenden ouderen gaan die worden bestolen. Woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zegt dat uit eerder onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bleek dat 30.000 ouderen financieel worden uitgebuit.

Zij staat er niet van te kijken dat nu blijkt dat het veel meer mensen betreft. ,,De uitbuiting kan vele vormen hebben. Even boodschappen voor iemand doen en dan ook voor jezelf. Of tante naar het ziekenhuis brengen en dan tanken met haar bankpasje. Als dat wekelijks gebeurt, kan het om grote bedragen gaan. Soms zijn ouderen bang om er iets van te zeggen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.