Dark Mode On / Off

Dit speelt mee bij de terugverdientijd van zonnepanelen

terugverdientijd van zonnepanelen

De prijs voor installatie zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen en de dakconstructie

Zonnepanelen worden niet gekozen omdat ze mooi zijn. Zonnepanelen kies je omdat ze duurzaam zijn en omdat ze je geld besparen. In elk geval op termijn. Maar wat is die termijn en wat is er allemaal van invloed op de besparing.

De terugverdientijd wordt door diverse factoren beïnvloed. Uiteraard wil je er zeker van zijn dat deze terugverdientijd zo optimaal mogelijk is. Dan is het goed er om rekening mee te houden dat er factoren zijn die meespelen.

Kostprijs zonnepanelen en levensduur

Dit speelt mee bij de terugverdientijd van zonnepanelenDe investering is uiteraard van grote invloed. Daarom loont het om de verschillende systemen te vergelijken. Dat betekent niet dat goed koop ook altijd een goede koop is. Het kostenplaatje is afhankelijk van een aantal punten. Die punten kunnen de capaciteit van de installatie zijn, hoe groot is het huishouden die het systeem moet kunnen bedienen? Maar ook het type paneel speelt mee. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt wil je een goede basis hebben om de terugverdientijd te berekenen. Daarnaast heeft de levensduur een rol. Gemiddeld gaat een kwalitatief goed systeem 25 jaar mee maar er zijn wel factoren die deze levensduur beïnvloeden. Woon je in een groene omgeving zorg je niet voor tijdig onderhoud, dan kan er sneller slijtage ontstaan waardoor het rendement minder wordt.  Ook dunne film zonnepanelen gaan minder lang mee.

Kosten randapparatuur en installatie

Met zonnepanelen alleen ben je er nog niet. Ook de kosten van een omvormer, consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets moeten worden meegenomen. Misschien lijkt het dat deze onderdelen en hulpmiddelen een beperkte invloed hebben op de kostprijs, maar het zijn wel kosten die nodig zijn. Daarbij vormt een omvormer geen grote kosten maar gaat deze wel minder lang mee dan de zonnepanelen. Hou er dus rekening mee dat je na zo’n 10 jaar een nieuwe omvormer nodig hebt.

Als je handig bent en je over het noodzakelijke gereedschap beschikt, kun je overwegen om het systeem zelf te plaatsen. Let er dan wel op dat dit invloed kan hebben op de garantie. Uitbesteden is dan misschien een slimmere optie en wordt soms (voor garantie) zelfs vereist. De prijs voor installatie zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen en de dakconstructie. Vraag daarom altijd meerdere offertes op. Ook in verband met voorrijkosten en voorwaarden. De zonnepanelen eens per jaar schoonmaken levert ook een hogere opbrengst op. Bekijk ook: checklist zonnepanelen.

Stroomprijs

Bij het berekenen van de terugverdientijd moet je niet alleen stil staan bij de actuele stroomprijs (de prijs die je zou moeten betalen wanneer je geen zonnepanelen hebt) maar ook met het feit dat de zonnepanelen misschien niet altijd het volledige energieverbruik opvangen. Hierdoor heb je de kans dat je aan het einde van het jaar een factuur krijgt voor de extra stroom.

Gemiddeld ligt de terugverdientijd rond de 10 jaar. De terugverdientijd kan wel nog gedrukt worden door bijvoorbeeld het bestaan van verschillende (lokale) subsidies en het feit dat je de btw terug kunt vragen als je terug levert aan de energieleverancier.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen