Dark Mode On / Off

Dordrecht

Bijna 1000 monumenten in dordrecht

Dordrecht | Bijna 1000 monumenten bepalen het gezicht van deze duizend jaar oude stad.

Zin in een dagje Dordrecht? Monumenten bekijken, een museum bezoeken, winkelen en genieten van koffie met iets lekkers: het zijn gewoonlijk de vaste ingrediënten van een dagbezoek aan Dordrecht .

Al eeuwenlang ligt Dordrecht op een kruispunt van rivieren te pronken met zijn opvallende Grote Kerk, Groothoofdspoort, herenhuizen en pakhuizen. In het oude havenkwartier liggen de monumenten op een kluitje bij elkaar, fraaie bruggen voeren je over het overal aanwezige water naar het hart van de stad met zijn gezellige winkelstraten.

Bijna 1000 monumenten bepalen het gezicht van deze stad die bijna duizend jaar geleden ontstond. Dordrecht kreeg als eerste stad in het graafschap Holland stadsrechten en ontwikkelde zich in de vroege middeleeuwen tot Hollands belangrijkste handelscentrum. De handel in voornamelijk wijn, hout en graan legde de Dordtenaren geen windeieren en de vele monumenten en musea getuigen daarvan.

Bijna zeventig winkels vol antiek, tweedehandsboeken, kunst en curiosa versterken het historisch karakter van de binnenstad. Bijzonder sfeervol is de Voorstraat-noord. Het winkelaanbod onderscheidt zich hier zo opvallend, dat het klanten trekt uit heel Nederland. Meer van dit soort aparte winkels hebben zich gevestigd in de Wijnstraat, de Steegoversloot en de Vleeshouwersstraat. Kleine winkels met curiosa, design of antiek dragen bij aan het bijzondere karakter van deze straatjes, evenals de daar gevestigde ambachtslieden, zoals de vioolbouwer en klokkenmaker. Een groep eigenaren van deze straten hebben besloten samen te werken onder de noemer Kunstrondje Dordt. Naast de dagelijkse openstelling ontvangen ze ook iedere eerste zondag van de maand klanten van 12.00-17.00 uur.

Smalste huis

Langs de Voorstraat staan huizen en winkelpanden uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Grote voorname huizen maar ook heel smalle. Het pand nummer 87 spant de kroon: dit is het smalste huis van Dordrecht met als grote concurrent Voorstraat 113, dat ongeveer acht centimeter breder is. Het smalste huis is slechts 280 centimeter breed!

Smalste straatje

Het Zakkendragersstraatje, tussen de Voorstraat en de Doelstraat, is het smalste straatje van Dordrecht. Het straatje wordt al eeuwenlang zo genoemd, omdat hier het eerste gildehuis van het Zakkendragers- of Mazelaarsgilde stond. De zakkendragers verzamelden zich hier wanneer er scheepsladingen gelost moesten worden in de Wijn- en Voorstraatshaven. Later werkten de sjouwers vanuit het Zakkendragershuis bij de Mazelaarsbrug, bij de rivier Oude Maas. De zakkendragers werden in Dordrecht dan ook wel Mazelaars genoemd.Het Zakkendragershuisje bij de Mazelaarsbrug bestaat nog.

Dordtse Schapekoppen

Dordtenaren hebben al eeuwenlang de bijnaam schapekop. Een oud volksverhaal vertelt hoe de inwoners van Hollands oudste stad aan deze naam kwamen. Hoewel er verschillende versies van bestaan en er in de oudste verhalen naast schapekop ook wel gesproken wordt van schapedief komt het er in het kort op neer dat een man en zijn zoon een aangekleed schaap de stad binnenhaalden om de belasting te ontduiken. Wie vlees of voor de slacht bestemde dieren invoerde, moest in de zeventiende eeuw accijns betalen. De twee mannen trokken het schaap dat zij buiten de stadsmuren gekocht hadden een jas aan, zetten het dier een hoed op en liepen ermee de stad in. Het dier verraadde zich door luid b! te roepen. Dordtse banketbakkers maken heerlijke schapenkopkoeken die in trommeltjes of los te koop zijn, een Dordts koekje in de vorm van een schapenkop, o.a. te koop bij VVV.

1572: een turbulent jaar

Het Hof in Dordrecht is de politieke bakermat van Nederland. Hier, in de nog bestaande Statenzaal, kwamen in 1572 de Staten van Holland bijeen op de Eerste Vrije Statenvergadering. Twaalf steden, vertegenwoordigers van de adel en de geuzen bundelden hun verzet tegen de Spaanse overheersing en maakten vergaande afspraken die leidden tot de vorming van de huidige Staat der Nederlanden. Het Hof ligt in het Hofkwartier, een historisch stadsdeel dat begrensd wordt door Voorstraat, Steegoversloot, Nieuwstraat en Vest. Hier ontstaat de komende jaren het cultuur-historisch hart van de stad waar je alles te weten kunt komen over de Dordtse geschiedenis, kunst en cultuur. Maar het Hof is ook van landelijke betekenis. Wie wil niet de plek zien waar de geboorte van onze natie plaatsvond? De nieuwe permanente presentatie 1572 geeft bezoekers aan Het Hof en de Statenzaal op een levendige en moderne manier inzicht in de gebeurtenissen van het turbulente jaar 1572 en de ontwikkelingen die erop volgden. In Het Hof wordt de geschiedenis tastbaar gemaakt!

Schaapskudde in Hollandse Biesbosch

In de Hollandse Biesbosch loopt schaapherder Sjako van der Merwe met zijn schaapskudde door het natuurgebied van de Hollandse Biesbosch. De kudde, die bestaat uit zon 40 tot 60 schapen, zal het gras op de dijken rond de Hel- en Zuilespolder en in de buurt van golfbaan Crayenstein bijhouden. De schaapherder is in elk geval van woensdag tot en met zondag aanwezig tijdens de openingstijden van het Biesboschcentrum Dordrecht. Met zijn hond zal hij hier en daar de schapen in bedwang houden. Voor recreanten en bezoekers van de Hollandse Biesbosch is de schaapskudde een nieuwe attractie, die van maart t/m oktober voor extra levendigheid zorgt in het natuur- en recreatiegebied. Echte liefhebbers kunnen ook een lammetje adopteren.

In de Hollandse Biesbosch is niet alleen alle ruimte om de natuur in te trekken. U kunt er varen door smalle kreken, wandelen door ruige grienden, overwinterende vogels bekijken, golfen, heerlijk luieren en picknicken of zwemmen in de speelvijver.

Het Biesboschcentrum Dordrecht geeft informatie over historie, natuur en recreatie in de Biesbosch en het is tevens het beginpunt van vaar- en wandelexcursies. Ook zijn er kanos en roeiboten te huur.

Geliefd bij wandelaars is het waterrijke bosgebied De Elzen in polder De Biesbosch, ten zuiden van de stad.

Bron en meer info: www.vvvdordrecht.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.