Dark Mode On / Off

E-bike onderhoud bij sneeuw en vorst

Wanneer sneeuw en kou zich eenmaal heeft aangekondigd ga je misschien de e-bike tijdelijk iets minder vaak gebruiken. Om de e-bike ook in deze periode goed te onderhouden is het van belang om de accu van de elektrische fiets, als deze in de kou staat, af te halen. Bewaar de accu op een binnenshuis op een warme plaats. Gebruik je de e-bike enkele weken lang niet, laad de accu dan toch eens per twee weken op. Dit komt de levensduur ten goede.

Kou heeft invloed op accu

De accu van een e-bike loopt in een koude periode tot 25 procent sneller leeg. Hoe kun je dit voorkomen?

Let al bij de aankoop van een e-bike op de kwaliteit van de accu. Een goedkopere e-bike is vaak voorzien van een koudegevoelige elektrolyt-oplossing en ook kan de isolatie van mindere kwaliteit zijn. Wil je verzekerd zijn van een goede accu, ook in de winter, kijk dan naar zogenaamde Intube-batterijen. Deze zijn vaak mooi weggewerkt in het binnenwerk an het frame.

Gebruik een speciale hoes om de batterij te beschermen tegen de kou. Een hoes gemaakt van neopreen geeft al goed resultaat. Voor de motor hoeft dit niet want kou heeft geen invloed op de motor.

Pas de rijstijl aan

Ga je fietsen doe dit dan niet op de eco-stand maar fiets met maximale e-ondersteuning. De batterij wordt dan warmer en koelt ook niet zo snel af. Het zou wel kunnen dat je in dit geval iets minder bereik hebt. Houd daar dan ook rekening mee. Voorts moet de e-bike goed onderhouden zijn. De ketting en bandenspanning tellen allemaal mee in een comfortabel gebruik in de wintermaanden. Ben je huiverig dat de accu mogelijk onderweg leeg zal raken, schaf dan een tweede accu aan. Zorg er uiteraard voor dat je deze dan ook opgeladen meeneet.

Blijf je ondanks de kou en gladheid toch gebruik maken van de elektrische fiets dan zijn winterbanden het overdenken waard. Voorts is goed schoonhouden van de e-bike en de gewone fiets erg belangrijk in deze periode.

Bron: AD

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.