Dark Mode On / Off

Een haan als wekker

haan kan lawaai maken

Een haan kan aardig wat lawaaioverlast veroorzaken

Lawaaioverlast van een kraaiende haan zorgt bij sommige liefhebbers voor grijze haren. Tenslotte wil niemand zijn of haar buurt tot overlast zijn. Wanneer men landelijk woont en de buren op redelijke afstand heeft zal een kraaiende haan niet snel een probleem zijn. Wanneer men echter in een dichter bebouwde omgeving woont dan zullen er misschien mensen in uw omgeving zijn die overlast ondervinden van uw hanen.

Gelukkig is dit lang niet altijd het geval, veel mensen vinden het leuk ‘s ochtends gewekt te worden door een kraaiende haan. (het is overigens vreemd dat mensen het niet erg vinden om door een zingend vogeltje te worden gewekt en soms wel door een kraaiende haan)

Toch is het vaak vrij eenvoudig om te voorkomen dat uw omgeving last heeft van uw haan. Een goed geïsoleerd nachthok kan al een heleboel van het lawaai wegnemen. Mocht dat nog niet afdoende zijn dan kunt u overwegen om het hok te verduisteren. Door blinden voor de ramen te maken kan je de haan voor de gek houden en zo zijn, en uw buren hun nachtrust te verlengen. Maar dan moet het wel echt donker blijven in het hok.

Een andere manier is om boven de zitstok een plank op te hangen die net boven het hoofd van de haan hangt. Een haan zal namelijk altijd zijn hals strekken alvorens hij begint te kraaien, en door de plank boven zijn hoofd zal hij niet kunnen kraaien.

Mochten bovenstaande maatregelen niet voldoen dan kunt u in uw garage of bijschuurtje een klein hokje maken waar de haan ‘s nachts in kan worden geplaatst. Dit moet natuurlijk weer een geheel donker hokje zijn. ‘s Ochtends kunt u dan de haan weer terugplaatsen bij de hennen.

Probeer in ieder geval altijd met uw klagende buren in contact te blijven en houd de zaken bespreekbaar. Toon uw goede wil en probeer bovenstaande maatregelen eens uit. Een doosje eieren voor de buren doet af en toe ook wonderen.

Bron: Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender, Sier- en Watervogel houders (NHDB)

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.