Dark Mode On / Off

Een korte vakantie in de Franse Ardennen

De Franse Ardennen, het veelzijdige departement van Noordoost Frankrijk, ligt op 3 à 4 uur rijden en is dus ideaal als korte vakantie bestemming

Reisjes naar het buitenland zijn weer meer in trek bij de Nederlanders. Frankrijk is nog altijd een grote trekpleister. De Franse Ardennen, het veelzijdige departement van Noordoost Frankrijk, ligt op 3 à 4 uur rijden en is dus ideaal als korte vakantie bestemming. De komende zomer biedt het ook volop mogelijkheden voor een afwisselende korte trip.

Het departement Ardennes (Franse Ardennen) ligt in de regio Champagne – Ardennes, Noord-Frankrijk. Met de grandioze groene uitlopers van het Ardenner massief (met het hoogste punt op 502 meter), naald- en loofbossen in het Noorden en het begin van de Champagne streek in het Zuiden heeft de Franse Ardennen veel te bieden. De rivieren de Semoy en de Maas lopen er doorheen en de Maas is hier op zijn schoonst. Naast het verrassende landschap vol adembenemende panorama’s en kleine stadjes in groene valleien is er veel te beleven en te genieten op het gebied van sport, cultuur en gastronomie.

De nodige ingrediënten van een korte vakantie zoals rommelmarkten, lokale boerenmarkten, bloemenmarkten, concerten, (thematische) wandeltochten en beeldend theater zijn volop aanwezig hier. Een paar dagen fietsen, wandelen, skeeleren, golfen, paardrijden of varen op de Maas is voor iedereen gemakkelijk te doen. De goed aangegeven uitkijkposten geven een extra mogelijkheid van de omgeving te genieten. De combinatie met culturele uitstapjes, lekkere restaurantjes en fijne hotels maakt de Franse Ardennen tot een onvergetelijke bestemming voor een korte vakantie.

Actief: Lac des Vieilles Forges

Terwijl de ongerepte natuur behouden werd, zijn de provinciale staten van de Ardennen erin geslaagd een opmerkelijk vrijetijdscentrum op de oevers van dit meer te installeren. Mogelijkheden voor (rustgevende) wandelingen te maken of te watersporten (kanoën, zwemmen, zeilen), kamperen op de nieuwe Homair-camping Lac des Vieilles Forges en klimmen en abseilen in het avonturenpark “Ardennes Terre d’Aventures”. Het Bosmuseum, waar middels 3000 oude gereedschappen en de reconstructie van oude werkplaatsen het leven van de bosarbeiders te beleven valt, is gelegen op een van de mooiste plekjes van de Ardennen.

Gastronomie: meer dan Ardennerham

Naast de wereldberoemde Ardennerham zijn Boudin Blanc – koude of gegrilde witte worstjes – jong everzwijn met bosbessensaus, rode kalkoen of de typische briochebroodjes enkele specialiteiten uit de streek. Op de marktjes van Sedan (woensdag en zaterdag), Balan (zondag), Donchery (donderdag) en Vringe aux Bois (zondag) zijn nog veel meer lekkernijen te vinden zoals kruidkoek met honing, Ardenner bier, jam, bospaddenstoelen, chocolade, geitenkaas en cider.

Natuur route langs (survival)parken

Het glooiende landschap biedt een veelzijdigheid aan buitenactiviteiten. De Franse Ardennen heeft vele Villages Fleuris, botanische tuinen en natuur parken, waar voor gezinnen vaak speciale wandelroutes uitgezet zijn met leuke “weetjes”. Survivalparken bieden een combinatie van sport en sensatie middenin de natuur. Voor kinderen vanaf 6 jaar maar ook leuk voor volwassenen zonder hoogtevrees.

Doen: Parc Argonne Découverte

Een natuurpark vol interactieve onderdelen over het nachtelijke leven van de dieren in de natuur. Op het buitenterrein een wolvenpark en voor de mindere avonturiers is er ook een trampoline hangmat.

Tips

TerrAltitude Survivalpark met de kilometerlange, 100 meter boven de grond en 120 km/u gaande kabelbaan (bij Fumay) Zie: fantasticable.com/fantasticable_haybes-fumay.htm

Musea

Musée du Feutre, wolvilt museum, is een uniek museum in Mouzon waar de volledige cyclus van het bewerken van vilt wordt vertoond. Een leuk museum is het Metaalmuseum van Bogny. Het geeft de boeiende geschiedenis weer van het tijdperk van metaalnijverheid en de ijzersmid.

Buiten de Gebaande Paden

Crêtes Pré-Ardennaises; een onontdekt en onbekend stukje Frankrijk, buitengewoon aantrekkelijk om te wandelen. Golvende akkers, kleine weggetjes, houtwallen, beukenbossen en verstilde kleine dorpjes (met Églises Fortifié, versterkte kerken, maar let op, vaak zonder horeca). Verblijven kan bijvoorbeeld bij de prachtige locatie Ferme Auberge de Gironval.

Rust en ruimte

De onontdekte streek van Ardenner Thiérache is ideaal voor stiltezoekers.

Voor een bijzondere ervaring in een totaal andere omgeving zijn er de Mongoolse yurten in Houdilcourt. Zenmeditatie en ontspanning in Mongoolse sferen. Zie http://mandukhai.free.fr. Op 15 meter hoogte overnachten, kan in een van de veilig verankerde boomhutten op 15 meter hoogte in Signy-l’Abbaye.

Slapen Tips

Bijzonder verblijf op “Klein Versailles”-kasteel Chateau Montaubois in het groene hart van de Crêtes Préardennaises met volop mogelijkheden om te ontspannen en de natuur te verkennen. Slapen in de grootste burcht van Europa, Hotel Le Château Fort in Sedan waar tal van historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Iets heel anders is de verrassend modern ingerichte woonwagen, gelegen in een prachtige omgeving, tussen de boerderijbeesten. Echt een aanrader voor een gezin met maximal 2 kleine kinderen. Zie ook: lafosseauxchevaux.com

Uitstapjes

In de buurt ligt de champagnestad Reims en in de omgeving bevinden zich vele survival natuurparken maar ook de Perching Bar. Hoogtevrees wordt op de proef gesteld bij een bezoek aan de op 5,5 meter hoogte tussen de boomtoppen gelegen bar!

Voor meer informatie zie: mijnfrankrijkgids.nl en http://nl..ardennes.com

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen