Dark Mode On / Off

Een tweede woning kopen: de voor- en nadelen

Een tweede woning kopen

Er zijn verschillende redenen om een tweede huis te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een tweede woning zien als belegging, of om te gebruiken als vakantiewoning. Of dit verstandig is of niet hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wij hebben de voor- en nadelen van een tweede woning kopen voor je op een rij gezet.

Extra inkomen uit tweede woning

Laten we van start gaan met de voordelen van een tweede huis. Een tweede woning kan extra inkomen genereren. Zo kun je bijvoorbeeld je vakantiewoning verhuren op het moment dat je hier zelf geen gebruik van maakt. Door de ontzettend lage rentes kiezen steeds meer mensen ervoor om een tweede huis te kopen als investering. De lage rente, en soms zelfs negatieve rente, maakt het weinig aantrekkelijk om geld op de bank te laten staan. Daarnaast is lenen relatief goedkoop.

De verhuur van een tweede huis levert een mooi extra bedrag op. Daarbij is de kans groot dat de woning meer waard wordt, waardoor je bij verkoop in de toekomst er waarschijnlijk winst op maakt. Niet alleen vakantiehuizen zijn te verhuren. Het is ook een optie om bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning aan te schaffen als investering.

Houd er wel rekening mee dat het verhuren van een woning ook tijd kost. Je blijft verantwoordelijk voor alles dat het onderhoud en de staat van het pand aangaat.

Het kiezen van nutsvoorzieningen kun je eventueel wel aan je huurder laten. Al is zelf energie vergelijken ook een optie. De kosten hiervan bereken je dan door in de huur.

Risico’s van een tweede woning

Er zitten ook een aantal nadelen aan het kopen van een tweede huis. Zo kan het lastig zijn om een extra hypotheek te krijgen voor een tweede woning op het moment dat je nog een hypotheek hebt lopen op je eerste woning. Ook loop je het risico op een dip in de huizenmarkt, wat extra vervelende gevolgen kan hebben als je twee woningen hebt. Als je ervoor kiest om je tweede woning te verhuren zijn er een aantal andere nadelen. Krijg je bijvoorbeeld een probleem met de huurder die in jouw huis zit? Dan kan dit vervelende situaties opleveren en het is niet eenvoudig om een huurder uit de woning te krijgen. De huurder heeft namelijk recht op huurbescherming. Bedenk van tevoren of dit een risico is dat je wilt nemen. Dit risico ligt een stuk lager bij de verhuur van een vakantiewoning omdat je deze maar voor korte periodes verhuurt. In dit geval valt het wel aan te raden om goed te kijken naar jouw rechten als verhuurder en welke verzekeringen je nodig hebt om je vakantiewoning en het interieur te beschermen tegen mogelijke schade.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen