Dark Mode On / Off

Een warme woning en toch besparen

een warme woning

Besparen op energie, maar toch een behaaglijk warme woning.

De gas- en energierekening kan tijdens de koude periode flink gaan oplopen. De Telegraaf geeft wat tips om te besparen op de energierekening terwijl je toch evengoed kunt genieten van een warme woning.

Ventileer de woning

Ligt misschien niet zo voor de hand om het raam een tijdje open te zetten maar toch is advies om minimaal een kwartier per dag de woning goed te ventileren. Hierdoor verdwijnt de vochtige lucht in huis en komt er meer droge binnen. Droge lucht is sneller te verwarmen.

Hang gordijnen niet voor de verwarming

Gordijnen dicht, voorkomt tocht. Let er echter op dat deze nioet voor de verwarming langs hangen. De warme lucht zou dan verdwijnen tussen het raam en de gordijnen, zonder dat de ruimte verder warm kan worden.

Thermostaat op tijd iets lager

Laat de thermostaat niet op hoog staan als je weet hoe laat je naar bed gaat. Zet deze dan minstens een uur voordien alvast een graadje lager. Per jaar levert dit al snel 40 euro op. Zet de thermostaat ‘s nacht ook weer niet al te laag, 15 a 16 graden is goed. Het duurt anders ‘s morgens te lang om de ruimte weer voldoende op te warmen. Voorts is het isoleren van de woning een goede maatregel om te besparen op de energienota.

Warme voeten met vloerverwarming

Vloerverwarming heeft als grote voordeel dat je altijd lekker warme voeten hebt en dat de woning in zijn geheel ook gerieflijker aanvoelt. De thermostaat kan dan dus ook rustig een graadje omlaag. Hierdoor bespaar je 5 procent op de energierekening.

Warme trui

Het aantrekken van een lekkere warme trui of vest kan er ook toe bijdragen dat de thermostaat een graadje lager kan. Alle maatregelen voorkomen dat je bij een eindafrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Bron: De Telegraaf/OverGeld

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.