Dark Mode On / Off

EHBO-tips voor wintersporters

Jaarlijks gaan plusminus een miljoen landgenoten naar één of ander wintergebied om te skiën of een andere wintersport uit te oefenen. Maar zoals bij elke sporttak is dit niet altijd zonder gevaar. Blessures loeren met de regelmaat van de klok op een onverwacht ogenblik om de hoek. Zaak is dan alert te reageren om jezelf of iemand anders niet in gevaar te brengen. Eerste Hulp Bij Ongevallen – kortweg EHBO – is dan aangewezen om erger te voorkomen.

Wat moet ik doen bij een ongeval?

Zeg nooit, nooit. Het kan ieder van ons overkomen. Een ongeval of dat je eerste hulp moet bieden aan een slachtoffer. Maar hoe ga je daarmee om? De eerste tussenkomst is immers het belangrijkste. Het allereerste om iets te ondernemen is meestal de reddingsdiensten te verwittigen.

Het bellen van een noodnummer is één van die acties die je kan ondernemen. In Europa is het telefoonnummer 112 een algemeen noodnummer, uitgezonderd in Italië. Voor medische hulp moet je daar het nummer 118 intikken. Meestal staan noodnummers van het skigebied waar je verblijft op de skipas!

Veiligheid, nummer één bij EHBO

De gouden regel bij EHBO is sowieso spelen op veiligheid. Zowel voor jou als voor het slachtoffer. Ga niet overhaast te werk, maar zorg dat uw veiligheid nooit in gedrang komt. Het kan misschien egoïstisch klinken, maar je eigen veiligheid heeft voorrang op het slachtoffer. Je kan bijvoorbeeld ski’s rond het slachtoffer plaatsen zodat andere wintersportbeoefenaars duidelijk kunnen zien dat er een probleem is. De ski’s dienen als een soort signalisatie.

Dan start je pas met het inschatten van de gevolgen van het ongeval. Een isolatiedeken doet wonderen en zou u altijd in uw bezit moeten hebben. Het is licht en je kan het makkelijk opbergen. Volgende EHBO-gereedschappen zijn een groot hulpmiddel:plastieken handschoenen
paracetamol (pijnstiller)
pleisters voorzien
last but not least: snoepgoed om voor een energie boost te zorgen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen