Dark Mode On / Off

Frankrijk – Rocamadour

Na Lourdes is Rocamadour, in het departement Lot, een belangrijke bedevaartsplaats in Frankrijk. De naam Rocamadour komt van het Occitaanse roc amator; (hij die de rots lief heeft). Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door een Sint-Amadour als woonplaats. Sint-Amadour en welke een kluizenaarsbestaan leidde werd in een legende geidentificeerd met Zaches, een leerling van Jezus. Omdat zijn lichaam in de 12e eeuw nog volledig intact werd aangetroffen in een tombe, in de bergwand kreeg het een plaats in de kapel waar tevergeefs op zijn opstanding werd gewacht. Tijdens een godsdienstoorlog is het lichaam verbrand. Rocamadour werd in de 12e eeuw door vele pelgrims uit heel Europa bezocht. Zij kwamen om te bidden en om de relieken van Saint-Amadour en het sanctuarium van de Zwarte Maagd te aanschouwen.

Rocamadour lijkt wel tegen de 150 meter hoge, steile helling te zijn aangeplakt. Vooral als je beneden komt aanrijden is het een adembenemend gezicht als je de stad tegen de helling aan ziet liggen. Om een bezoek te brengen aan Rocamadour volg je de enige toegangsweg die er is en kom je vanzelf terecht in dit zeer levendige en toeristische stadje. Parkeer na het binnenrijden je auto en ga te voet verder. De winkelstraat door het stadje is uitermate toeristisch maar let toch ook even op de prachtige gevels.

216 treden naar boven klimmen

Om een bezoek aan het heiligdom te brengen moet je 216 treden, via een slingerend pad omhoog. Er is een lift voor mensen die slecht ter been zijn. Indrukwekkend is een bezoek aan de Romaanse basiliek St-Sauveur met de eronder gelegen crypte St-Amadour, beide door Unesco opgenomen als Werelderfgoed vanwege hun belangrijk aandeel in de bedevaarten naar Santiago de Compostela.

Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.

Na een bezoek aan dit heilige gedeelte van de stad kun je nog verder omhoog om het kasteel van Rocamadour te bezoeken. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over de stad en de vallei van de l’Ouysse.

Terug in de winkelstraat moet je nog even een geitenkaasje kopen, hier is de stad tegenwoordig erg bekend om. Naast het VVV kantoor kun je nog een bezoek brengen aan de Grotte des Merveilles. In de Dordogne zijn veel grotten te bezichtigen waar prehistorische wandschilderingen zijn aangetroffen. Ook in deze grot kun je die bewonderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen