Dark Mode On / Off

Eikenprocessierups, vogels zijn er gek op

Vogels: onze vrienden bij de bestrijding van de eikenprocessierups

De laatste jaren wordt ons land geteisterd door een ware rupsenplaag. Deze eikenprocessierupsen zorgen voor veel overlast. Er worden verschillende middelen ingezet om de rupsen te bestrijden. Deze chemische en biologische bestrijdingsmiddelen zorgen voor veel extra schade. Niet alleen de rupsen worden verwijderd, maar dit gaat ook ten koste van veel insecten. In een omgeving met veel verschillende soorten planten en dieren is er meer balans en is de kans op overmacht van één soort veel kleiner. Natuurlijke bestrijding is dus een beter alternatief. Vogels zijn goede bondgenoten in de strijd tegen deze harige beestjes.

Vogels zijn niet kieskeurig

Een vogel is geen kieskeurige eter. Ook de harige rupsen eet hij graag. Zo beperken zij de overlast van de eikenprocessierups. De koolmees heeft zichzelf een trucje geleerd om de brandharen van de rups te verwijderen. Voordat hij de rups opeet, strijkt hij hem langs een tak. Ook spreeuwen, mussen, spechten, boomklevers, kauwen en vinken genieten van zo’n heerlijk maaltje, met of zonder brandharen.

Bron: Welkoop

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.