Dark Mode On / Off

Emigreren, wie gaat wel en wie niet?

meer nederlanders emigreren

Emigreren | Een steeds groter wordende groep wil zijn droom in het buitenland gaan verwezenlijken.

Veel Nederlanders praten er vaak over, emigreren en misschien nog wel vaker wordt erover gedroomd. Toch wordt door veel mensen ook daadwerkelijk het besluit genomen om Nederland te verlaten. Sinds eind jaren 50 is er sprake van een heuse emigratiegolf. Vergeleken met de andere West-Europese landen komt emigratie in Nederland het meeste voor. Meer dan 130.000 mensen zetten in 2006 de stap om te emigreren terwijl er zo’n 100.000 mensen juist in Nederland kwamen wonen.

Wie kiest voor emigratie en waar naar toe?
Uit gegevens van het NiDi blijkt da veelal jongeren beneden de dertig jaar, zelfstandige ondernemers, mensen met een hoger inkomen en alleenstaande mannen het meest kiezen voor emigratie. De meeste van de emigranten kiezen voor een plek in Europa (69 procent). Hierbij hebben België en Duitsland de voorkeur. Iets meer dan 30 procent vestigt zich elders in Europa. De wat oudere Nederlanders kiezen vaker voor landen alsSpanje, Frankrijk en Portugal. Hun overweging zal ongetwijfeld het gunstige klimaat zijn.

Wat is de reden om te emigreren?
Enkele uitspraken van Nederlanders die gaan emigreren zijn:

 • Uit onvrede met de huidige Nederlandse mentaliteit
 • De politiek en de vele regels en wetten in Nederland
 • Veel Nederlanders mopperen altijd en hebben niets over voor de medemens
 • Agressief rijgedrag van de Nederlander
 • Nederland wordt te klein en te gestrest voor zoveel mensen
 • Het klimaat in de winter en de grote criminaliteit
 • Veel verschillende bevolkingsgroepen, geen toekomst voor de kinderen

In 2005 was 3 procent van de Nederlanders van plan om te emigreren en in 2007 blijkt dat van deze groep 36 procent ook inderdaad de stap had gezet. Van de 65-plussers emigreert slechts 12 van de 10.000 mensen. De meeste ouderen vinden de band met Nederland toch te belangrijk. Emigreren doe je niet zomaar. Hier gaat vaak een lange weg aan vooraf. Het inwinnen van informatie, huisvesting, werk, gezondheidszorg en de taal van het toekomstige land zijn allemaal belangrijke zaken waar je niet aan voorbij kunt gaan. Toch is er een steeds groter wordende groep die zijn droom in het buitenland wil gaan verwezenlijken.

 • Bron: Mieke Kriens
  agent Het Roer Om frankrijk
  www.frankrijk.hetroerom.com
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.