Dark Mode On / Off

Fietsen tijdens onweer, niet doen..

niet fietsen tijdens onweer

Wat moet je wel en niet doen als je onverwachts in onweer terecht komt

Wanneer je onverhoopt tijdens een fietstocht, in een onweersbui terecht komt is het aan te raden om een goede schuilplek op te zoeken. Misschien kun je even schuilen bij een woning of boerderij maar doorfietsen is in elk geval geen goede optie. Ieder jaar overlijden 1 a 2 mensen aan de gevolgen van bliksem. Als tussen de bliksem en het gedonder minder dan 10 seconden zit, dan is de onweersbui vlakbij. Voor de fietsers die zich net in open gebied bevinden geeft de fietswebsite fietsen.123 een aantal nuttige tips.

Zoek een goede schuilplek

Ga nooit schuilen onder of naast een boom of lantaarnpaal. Voordat de bliksem wordt waargenomen is er al een electrische lading vanuit de wolken naar de aarde gestroomd. Deze lading zoekt ook weer een weg terug naar boven en meestal is dat via bomen, gebouwen en palen, maar ook kan het via fietsers die zich in een open gebied bevinden. Zet de fiets weg en ga een eindje erbij, uit de buurt. Zoek zo mogelijk een greppel of put op en maak jezelf zo klein mogelijk. Ga door de knieën.

Houd de benen bij elkaar

Blikseminslag zorgt voor een enorme spanning in de grond. Wanneer je de benen wijd uit elkaar laat staan kan de wegvloeiende stroom via het ene been omhoog en het andere weer omlaag gaan wat een heel onprettig gevoel gaat geven. Houd de benen dus zo dicht mogelijk bij elkaar. Zelfs op een behoorlijke afstand van een onweersbui vallen soms koeien en schapen plots dood neer omdat ze hun poten niet bij elkaar houden.

Geen telefoon in de hand en sieraden af

Een telefoon maar ook sieraden geleiden de opwaartse stroom waardoor bliksem wordt aangetrokken. Doe de ketting, sieraden dan ook even af en houd de telefoon niet in de hand. Het komt met enige regelmaat voor dat een golfer door de bliksem dodelijk wordt getroffen doordat de bliksem in is geslagen in zijn golfclub. (wanneer deze omhoog zwaait)

Geen headset in de oren

Maak je gebruik van een headset? Het is niet bewezen maar ook niet uit te sluiten dat de draadjes de bliksem kunnen geleiden naar het oor en de hersenen. Voor alle zekerheid dus maar even uit het oor halen.

Nat of droog?

Wanneer je nat bent geworden heeft dat als voordeel dat de bliksem eerder door de kleding en de huid de grond zal bereiken en minder snel een weg zoekt door het lichaam. Als de bliksem door het lichaam heen trekt kan het hart zo’n grote klap krijgen dat een hartstilstand optreedt. In de meeste gevallen komt het hart wel weer spontaan op gang.

Lang niet altijd heeft de bliksem een dodelijke afloop. Van de drie slachtoffers die wordt getroffen komt één persoon om het leven. Toch kunnen de gevolgen van bliksem aanzienlijk zijn. Vaak zijn brandwonden en inwendig letsel het gevolg. Wanneer de bliksem het zenuwstelsel heeft geraakt kan dit een tijdelijke verlamming, spraakverlies of een motorische stoornis tot gevolg hebben. Het blijft dus altijd oppassen wanneer het onweer nadert. Raadpleeg voor je op pad gaat altijd even de site buienradar of weeronline. Bovenstaande tips kunnen altijd goed van pas komen wanneer je toch middenin een onweersbui terechtkomt.

Bron: Fietsen.123

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.