Dark Mode On / Off

Fietsonderhoud – doe het zelf

Meeste fietsonderhoud kun je zelf

Meeste fietsonderhoud eenvoudig zelf te doen.

De huidige economische crisis heeft ons ook aan het werk gezet, als het gaat om fietsreparatie en fietsonderhoud. Althans, dat is de conclusie van winkelketen Halfords. Zij zien dat de consument steeds vaker doe-het-zelf artikelen koopt voor het fietsonderhoud. Volgens Halfords Nederland is er ook een flinke stijging te zien in de verkoop van fietsonderdelen.

De Nederlander bespaart dus duidelijk, door ook zelf aan de slag te gaan. Bandenplakken, een standaard aanzetten of remkabels vernieuwen zijn allemaal klusjes die je vrij eenvoudig zelf kunt verrichten. De ketting is ook één van die fietsonderdelen die vrij veel aandacht verdient. Er is uiteindelijk niets vervelender dan een piepende of knarsende ketting.

Een fietsketting kun je het beste met olie smeren. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt een beetje af van hoeveel fietstochtjes je maakt. Na enkele uren in de regen te hebben gefietst is het vaak nodig om even de ketting te smeren, maar ook bij mooi weer kan een ketting droog komen te staan en dan doet een beetje olie weer wonderen.

Maak geen gebruik van de gewone huis-tuin-en keuken olie maar neem een zeer goede kettingolie. Deze is uiteraard wat duurder in aanschaf maar deze is ook veel zuiniger in gebruik. Druppel of spuit de olie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting, liefst links en rechts, terwijl je de ketting achteruit draait. Smeer vooral zuinig. Niet zoveel dat je met een lap de overtollige olie weer moet wegvegen. Dan druk je namelijk ook het vuil tussen de schakels. Smeer wel regelmatig. Om de paar honderd kilometer is bij normaal gebruik aan te raden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen