Dark Mode On / Off

Geen autorijden met arm of been in gips

Geen autorijden met arm of been in gips

Autorijden | In sommige situaties beter eerst even informeren.

Helaas loop je met een arm of been in het gips. Hoewel het misschien wel mogelijk is om te gaan autorijden, is het toch zo dat dit niet is toegestaan. Ook niet wanneer je bijvoorbeeld je linkerbeen in het gips hebt en de auto een automaat is.

Zelfs wanneer het de linkerenkel betreft moet je nog eerst kontakt opnemen met je verzekeringsmaatschappij om na te vragen in welke situatie je wel bent verzekerd in geval van schade.

In de Regeling Maatregelen Rijvaardigheid en Geschiktheid staat aangegeven wanneer een motorrijtuig niet mag worden bestuurd.

Dat is het geval bij:

  • een stoornis in het bewustzijn of bewusteloosheid
  • black-out cq wegraking
  • evenwichtsstoornis
  • ernstige duizeligheid
  • wanneer het gezichtsvermogen duidelijk is verminderd
  • een stoornis in het gebruik van één of meer ledematen

wanneer er geneesmiddelen zijn ingenomen, al of niet in combinatie met alcohol, die de rijvaardigheid beïnvloed en wanneer er sprake is van een lichamelijk gebrek of functieverlies terwijl op het rijbewijs niet is vermeld dat de bestuurder slechts:

– een motorrijtuig mag besturen dat aan bijzondere eisen voldoet die zijn gericht op dat gebrek of functieverlies;

– een motorrijtuig mag besturen onder gebruikmaking van kunst- of hulpstukken;i. cordinatiestoornis, ongecontroleerde bewegingen

– als blijkt uit een medische verklaring dat er sterke aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op op een situatie als bedoeld onder a tot en met i.

Wanneer je een vliegreis/vliegvakantie gaat maken terwijl op dat moment een arm of been in het gips zit, vraag ook dan eerst bij de betreffende luchtvaartmaatschappij na of je daarmee mag vliegen. Vaak is het zo dat dit alleen is toegestaan met een brace (afneembaar gipsverband)

Bron: Autoweek

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.