Dark Mode On / Off

Giethoorn

Giethoorn | Grachtendorp met karakteristieke bruggetjes, volop recreatie en bezienswaardigheden.

Giethoorn ligt in de Kop van Overijssel, een uurtje rijden van de randstad. Dit prachtige grachtendorp, met zijn vele karakteristieke bruggetjes en vonders, waarlangs de oude huizen en boerderijen staan, ligt in natuurgebied de Wieden. Velen kennen Giethoorn, vooral zomers Giethoorn. En hoe mooi het er dan ook is, juist in het voor- en najaar en in de winter is het zo heerlijk rustig en stil. Prachtig om een wandeling of fietstocht te maken door een in herfsttooi gestoken dorp of langs de bevroren gracht.

Het karakteristieke dorp Giethoorn vindt zijn oorsprong in het afgraven van veen. De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het veen op het land om het te laten drogen; daarna werd er turf van gestoken.

Door het afgraven van veen ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Hierdoor zijn vele huisjes als het ware op eilandjes gebouwd. Eilandjes die alleen via de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn. Giethoorn wordt daarom ook niet voor niets het Venetie van het Noorden genoemd.Tegenwoordig bepalen de vele smalle grachtjes, de bruggetjes, de pittoreske boerderijtjes, en de prachtige tuinen het gezichtsbeeld van Giethoorn. Vooral op het gebied van recreatie en ontspanning heeft Giethoorn zeer veel te bieden.

Bezienswaardigheden:

Museum ’t Olde Maat Uus

Het is bewaard gebleven, 100 jaar wonen en werken in het prachtige waterdorp Giethoorn. Een originele Gieterse boerderij, -vissershuisje, -hooiberg en –tjasker. Een blijvende tentoonstelling, diaserie en gratis rondleiding. Een bezoek meer dan waard!

In 1969 werd Museum ’De Oude Aarde’ geopend door de avonturier René Boissevain. Met zijn tomeloze inzet en zoektochten naar de uithoeken van deze spannende aardbol, legde hij de basis voor de unieke collectie edel- en sierstenen in ’De Oude Aarde’.

  • Art-Studio van Eeden
  • Kaarsenmakerij De Witte Hoeve
  • Educatief Centrum Hoeve Montigny
  • Pottenbakkerij Rhoda
  • Schapenboerderij De Boer
  • Scheepswerf Schreur V.O.F
  • Schelpengalerie Gloria Maris
  • Galerie Krikke
  • Galerie-Kunsthandel Duine-Rhee
  • Automuseum Histo Mobil
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.