Dark Mode On / Off

Gilau, poort van het Apuseni Gebergte (Roemenie)

roemenie

Roemenië | Gilau wordt ook wel genoemd “De Poort van het Apuseni Gebergte”.

Camping Eldorado in Gilau, Roemenie

Het dorp Gilau ligt aan de DN1 (Drum National 1). Dit is de internationale route E60 vanuit Hongarije via de grensplaats Bors bij Oradea naar Boekarest en verder (Bulgarije, Griekenland, Turkije, en verder).

Al eeuwenlang was dit de handelsroute van west naar oost via Transylvania (ook wel genoemd Zevenburgen, in het Duits Siebenbürgen, in het Hongaars Erdely).

Gilau wordt ook wel genoemd “De Poort van het Apuseni Gebergte”, volgens kenners het mooiste gebied van Roemenië. Het Apuseni Gebergte is onderdeel van de West Karpaten met als hoogste top de Vladeasa met 1845 meter hoogte en is een ruig en ongerept berggebied, doorsneden met diepe valleien, snelstromende bergrivieren en bergbeekjes, bergkloven en watervallen. Het heeft een unieke flora en fauna, waar o.a. nog steenarenden, beren, wolven en lynxen voorkomen.

Hier zijn o.a. meer dan 10.000 grotten in alle soorten en maten. De langste is maar liefst 48 kilometer lang. Er zijn grotten met meerdere verdiepingen boven elkaar, met onderaardse riviertjes en zelfs onderaardse meertjes (hier kunnen duikers met duikuitrusting op onderzoek gaan). Je ziet in vele grotten stalagtieten en stalagmieten met de mooiste kalksteenformaties in een prachtig scala van kleuren, zelfs bergkristal.

Cluj Napoca, de voormalige hoofdstad van Transylvania (met meerdere prachtige bouwstijlen), is dan ook de enige universiteitsstad ter wereld met een faculteit voor speleologie.

Ook zijn er nog 3 ijsgrotten, waarvan de ijsgrot van Scarisoara de op een na grootste van Europa is. Deze bevat een gletsjer met een ijsdikte, varierend van 25 meter tot 150 meter. Waar overal ter wereld de gletsjers smelten, blijft deze constant. ‘s Zomers is de temperatuur er 0 ° C. Dit geeft een heerlijke verkoeling, als de temperatuur buiten soms tot boven de 40 ° C stijgt. Overigens heerst er een landklimaat met weinig neerslag en veel zon aan een strakblauwe hemel en een gemiddelde zomertemperatuur van ongeveer 28 ° C.

‘s Avonds en ‘s nachts zie je er dan ook prachtige sterrenhemels. In dit unieke natuurgebied ligt Camping Eldorado, de eerste buitenlandse camping van Roemenië met Nederlandse eigenaren. Deze driesterren camping is gebouwd naar de richtlijnen van de ANWB en heeft alle moderne westerse voorzieningen.

Professionele Salvamont berggidsen organiseren hier voor de gasten prachtige off the road trips met 4 wheel drive jeeps in het adembenemend mooie Apuseni Gebergte met meerdere programma’s, zoals o.a. grottenbezoek, raften op snelstromend water en bergklimmen.

Ook kunt met een originele boerenpaardenkar vanaf de camping tripjes maken in het gebied achter de camping, waar paardenkuddes, de koeienkudde en de geitenkudde uit het dorp, zwarte waterbuffels en de zomerboeren met hun vee zich ophouden. Op verzoek kunt u ook met de Nederlandse eigenaar mooie dagtrips maken naar de vele bezienswaardigheden in deze mooie regio.

Of Romeinse nederzettingen en opgravingen bezoeken, fossielen rapen, bergmineralen verzamelen, oude kerken en kastelen bezoeken, zwemmen, vissen, paardrijden, dobberen in de zoutbaden, folklorefestivals en traditionele authentieke markten bezoeken en nog veel meer.

Op de website www.campingeldorado.com vindt u nog veel meer interessante informatie en kunt aan de hand van de foto’s alvast een voorproefje nemen.

Roemenië heeft alles: natuur, cultuur, rust, verstilde oude dorpjes, gastvrijheid. Kom als toerist, vertrek als vriend!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.