Dark Mode On / Off

Groningen

hanzewandeling groningen

In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Het Hanzeverbond (1282-1669) was een machtig samenwerkingsverband van kooplieden uit vooral Duitsland, Scandinavi, Engeland, Polen, de Baltische landen, Rusland n Nederland.

Het Hanzeverbond (1282-1669) was een machtig samenwerkingsverband van kooplieden uit vooral Duitsland, Scandinavie, Engeland, Polen, de Baltische landen, Rusland en Nederland. Dit om de handelsbelangen gezamenlijk te behartigen en ook was het een stuk veiliger om op weg naar verre oorden samen te werken.. het waren roerige tijden tenslotte. Men verhandelde allerlei goederen zoals graan, laken, bier, wijn, bont, haring en stokvis.

Groningen kende vier hanzen

Groningen kende vier hanzen: een op de Ribe in Denemarken voor de veehandel een op Hebrum aan de Eems voor de handel op Westfalen (hout en graan) en nog twee op de nabij gelegen steden Utrecht en Keulen. De deelnemers aan het Hanzeverbond bouwden een dermate groot imperium op dat in de 14e en 15e eeuw gesproken kon worden van een Gouden Eeuw. De vertegenwoordigers van de Hanze kwamen bijeen op de Hansetage en namen daar besluiten. In Groningen werd in 1463 zon dag georganiseerd. De Hollandse en Duitse steden zijn dan in oorlog en voor het vinden van een oplossing van dit conflict ging men op zoek naar een niet zo gevoelige plaats en werd er gekozen voor Groningen. De Groningers zagen hierin het bewijs dat zij internationaal geducht meetelden. Men kwam samen in het Jacobijnenklooster dat zich in de huidige Jacobijnerstraat bevond. Eind 15e eeuw ging de macht van de Hanze achteruit en in 1669 werd in Lbeck de laatste Hanzedag georganiseerd.

Het Hanze Huis aan de W.A. Scholtenstraat 11 handelt precies volgens de Hanzetraditie. De producten worden geimporteerd uit een aantal Hanzesteden in Europa. Zo vind je hier de Lbecker marsepein en Rotspon, koffie en thee uit Hanzestad Hamburg, Bangs Jam uit Kopenhagen en Mr. Stanleys Fudge uit Londen en nu ook namiddag-thee van Tiktak koffie en thee uit Groningen.

Terug in de tijd

Je gaat terug in de tijd met de Hanzewandeling door de Hanzegeschiedenis van Groningen. De Hanze was een verbond van kooplieden dat op de routes naar verre oorden samenwerkte en ook bescherming zocht voor rondzwervende bendes en rovers. Groningen sloot zich in de veertiende eeuw aan bij het Hanzeverbond. Sporen van deze tijd zijn misschien niet meer overduidelijk aanwezig maar voor de oplettende wandelaar valt er toch nog heel wat te ontdekken! De wandeling is bij de VVV op de Grote Markt te koop voor 1,50.

De stad Groningen geldt als de metropool van het Noorden. De stad heeft 181.000 inwoners (2006). Het is een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Groningen is ook een studentenstad.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hebben samen ruim 40.000 studenten. Groningen is dan ook een “jonge” stad. De stad is als woonplek in trek bij studenten en jonge, kinderrijke gezinnen.

Belangrijke bezienswaardigheden

Belangrijke bezienswaardigheden in het centrum zijn de Martinitoren en bijbehorende kerk aan de Grote Markt, de Der Aa-kerk, het diep Hoge der A met zijn pakhuizen, de Prinsentuin, het Stadhuis en vele hofjes, in Groningen gasthuizen genoemd, o.a. het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis. Direct buiten het centrum ligt het Hoofdstation uit 1896, ook wel “het mooiste station van Nederland” genoemd. Van veel jongere datum zijn het Groninger Museum tegenover het station, gebouwd als een kunstmatig eiland in het zgn. Verbindingskanaal, het Gasuniegebouw en het Wallhouse in het zuiden van de stad.

Uitbundig cultureel leven

Naast het Groninger Museum telt de stad nog een aantal andere musea zoals het Natuurmuseum Groningen, Universiteitsmuseum, Nederlands Stripmuseum, Scheepvaartmuseum en Grafisch museum, Volkenkundig Museum “Gerardus van der Leeuw”. Groningen heeft een uitbundig cultureel leven. Er zijn gevestigde instellingen zoals de Stadsschouwburg aan de Turfsingel, cultuurcentrum de Oosterpoort aan de Trompsingel, Vera aan de Oosterstraat, Grand Theatre aan de Grote Markt en Simplon aan het Boterdiep is er een levendig circuit van kroegen waar tenminste een keer in de week live muziek wordt gebracht.

Voor grote producties is er sinds enige jaren een nieuwe zaal in Martiniplaza. Het uitgaansleven telt vele cafs, voornamelijk rond de Grote Markt, Vismarkt, de Poelestraat en de Peperstraat.

Met dank aan: toerisme.groningen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.