Dark Mode On / Off

Haamstede – Slot Haamstede

Slot Haamstede| Een natuurgebied in een oase van rust

Slot Haamstede is een afwisselend natuurgebied. Het bestaat uit een door een loofbos omringd kasteel en het duingebied de Zeepeduinen.Gebouwen, vogels en planten

Het loofbos is in de achttiende eeuw als parkbos bij Slot Haamstede aangelegd. Dat is nog te zien aan de lange lanen, de rododendrons en de vele stinsenplanten zoals sneeuwklokjes, hyacinten en narcissen. Langzamerhand wordt het bos meer natuurlijk, maar de lanen blijven bestaan. In het voorjaar bloeit het felgele speenkruid volop. Er broeden ruim dertig verschillende vogelsoorten in het bos, waaronder de wielewaal en de bosuil. In de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog overwinteren vleermuizen.

De oude muur tussen het Slotbos en de Dorpsstraat is aan de westzijde begroeid met karakteristieke muurplanten zoals muurleeuwenbek en muurvaren. Toen Natuurmonumenten Slot Haamstede in 1981 kocht, behield de verkopende familie van der Lek de Clercq het recht op gebruik van kasteel en bos.
Het slotbos is alleen toegankelijk tijdens excursies.Meer info: www.natuurmonumenten.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen