Dark Mode On / Off

Halsbandparkiet – de nieuwe stadsvogel

halsbandparkiet in de steden

Halsbandparkiet wordt veel vaker gespot in onze steden

Naast de mussen en de merels die overal in ons straatbeeld voorkomen, zien we de laatste jaren een grote toename van de halsbandparkieten. Na tellingen bleek dat er alleen al in Amsterdam en Den Haag zo’n 4 a 5000 parkieten rondfladderen. Ook in de andere grote steden als Utrecht, Haarlem en Rotterdam ziet men steeds vaker de halsbandparkiet. Volgens de Vogelorganisatie Sovon is de stijging van het aantal halsbandparkieten ook te zien in de omringende landen.

Normaal gesproken komt de vogel niet voor in ons land en waarschijnlijk is dan ook, dat een jaren geleden ontsnapte halsbandparkiet in Amsterdam, de grondlegger was van het grote aantal dat momenteel aanwezig is. De felgekleurde parkiet heeft in het buitengebied weinig kans om te overleven en zoekt daarom juist de grote steden op. Hier valt hij minder op en kan er sneller en beter een schuilplaats vinden. Het toenemende aantal halsbandparkieten vallen geen andere diersoorten lastig en ook voor de mens leidt het niet tot problemen.

Bron: NOS.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.